Zorginstanties verliezen 20% aan gevoelige data bij ransomware-aanval

zorginstanties

Nieuw onderzoek van Rubrik Zero Labs onthult dat ransomware-aanvallen grotere gevolgen hebben voor de zorginstanties. Het onderzoek schat dat een vijfde van alle gevoelige data van zorginstanties wordt getroffen bij elke ransomware-aanval.

Het nieuwe rapport “The State of Data Security: Measuring Your Data’s Risk” biedt inzicht in de risico’s rondom data nu het tempo en het volume van cyberaanvallen wereldwijd blijft toenemen. Rubrik Zero Labs onderzoekt de uitdagingen waarmee organisaties worden geconfronteerd bij het beschermen van hun data. En hoe ze datarisico’s kunnen beperken. Ook meldt Rubrik hoe organisaties en zich kunnen voorbereiden op de risicocyclus voor, tijdens en na een cyberaanval.

Gezondheidszorg zeer kwetsbaar

Organisaties in de gezondheidszorg beveiligen 22 procent meer data dan het wereldwijde gemiddelde.
Een doorsnee organisatie in de gezondheidszorg zag het datavolume vorig jaar met 27 procent groeien.
Dit leidt ertoe dat een gemiddelde organisatie in de gezondheidszorg over meer dan 42 miljoen aan gevoelige bestanden geschikt. Dat is 50 procent meer gevoelige data dan het wereldwijde gemiddelde van 28 miljoen.

Gevoelige datasets in de gezondheidszorg zijn in 2023 met meer dan 63 procent gegroeid. Dat is veel meer dan in elke andere sector. En meer dan vijf keer het wereldwijde gemiddelde (13%).

Impact ransomware groot

Ransomware-aanvallen op zorginstanties hebben een geschatte impact van bijna vijf keer meer gevoelige data dan het wereldwijde gemiddelde. Dit betekent dat 20 procent van alle gevoelige data van een zorginstantie getroffen wordt bij een succesvolle ransomware-aanval. Bij een gemiddelde organisatie is dat 6 procent

Virtualisatie risicovol

Virtualisatie is van groot belang voor de gezondheidszorg en ransomware. 97 procent van alle versleutelde data in Rubrik’s waargenomen zorgorganisaties vond vorig jaar plaats binnen gevirtualiseerde architectuur, vergeleken met 83 procent in alle sectoren.

Cloud zorgt voor blinde vlekken

Organisaties worden afhankelijker van de cloud. In 2023 stelde Rubrik vast dat 13 procent van de data van een organisatie in de cloudarchitectuur zijn opgeslagen. Dat was 9 procent in 2022. Ter vergelijking: on-premises daalde van 77 procent in 2022 naar 70 procent in 2023.
Volgens Rubrik Telemetry brengt de cloud inherente risico’s met zich mee op basis van blinde vlekken in de security en kwetsbare, gevoelige data.

Gerelateerde berichten...