14 miljoen berichten met terroristische inhoud geweerd van Facebook

Facebook logo drijft

Sociaal platform Facebook wiste dit jaar ruim 14 miljoen berichten met terroristische inhoud. Dat maakte het netwerk bekend in een blogpost. De propagandaberichten kwamen onder andere van Islamitische Staat (IS) en Al Qaeda.

De aantallen verwijderde berichten zijn deel van een opwaartse trend. Vooral dit jaar worden er steeds meer van dergelijke berichten verwijderd. In de maanden juli tot en met september dit jaar haalde de techreus drie miljoen berichten met terroristische inhoud van het netwerk af.

 

Groei

In het tweede kwartaal van dit jaar werden 9,4 miljoen berichten van Facebook af gehaald, tegen 1,9 miljoen in de eerste drie maanden van dit jaar.

Dat betekent dus dat het aantal verwijderde berichten gestaag groeit. Het gaat vooral om berichten die al voor dit jaar op het netwerk waren geplaatst. Wel was het zo dat berichten minder lang online stonden dan de afgelopen jaren het geval was.

Gemiddeld bleven dergelijke berichten in het derde kwartaal van dit jaar rond de achttien uur na melding van gebruikers verwijderd. In het eerste kwartaal was dat nog 43 uur.

 

Algoritmes

Facebook zet algoritmes in om berichten met terroristische inhoud op te sporen. Het netwerk stelt zelfs dat 99% van de berichten nog voordat gebruikers dat meldden werden gevonden. Wel stelt het netwerk dat mensen steeds inventiever worden om terroristische berichten er toch door te krijgen.

Het Amerikaanse ministerie van Devensie ontdekte een bericht van een IS-aanhanger die speciaal waarschuwde voor het plaatsen van propaganda op Facebook. De poster tipte dat het verstandiger is om legitieme accounts van anderen te kraken en via dit netwerken de berichten te verspreiden.

Anderen lieten hun oude accounts in de steek en maakten steeds nieuwe. IS-strijders ontwikkelen nieuwe geheimtaal of breken boodschappen op in vele kleine stukjes.

 

Gerelateerde berichten...

X