40 procent meer cyberaanvallen op overheid en publieke sector

cyberaanvallen

BlackBerry publiceert deze week het nieuwste ‘Global Threat Intelligence’ kwartaalrapport. Het onderzoek ziet een toename van 40 procent in cyberaanvallen gericht op overheidsinstellingen en de publieke sector. Deel heeft dat te maken met slechte beveiliging in die sectoren.

Slecht beveiligde sectoren

“Overheden en publieke diensten, zoals openbaar vervoer, scholen en non-profitorganisaties, vormen een interessant doelwit voor cybercriminelen. Deze criminelen richten meestal maximale schade aan. Dit, omdat deze sectoren vaak slecht beveiligd zijn”, zegt Ismael Valenzuela, Vice President bij Threat Research and Intelligence bij BlackBerry. “Met beperkte middelen en niet toereikende cyberbeveiligingsprogramma’s hebben deze organisaties moeite om zich te verdedigen tegen de tweeledige dreigingen van cybercriminelen. Om de vitale diensten van deze organisaties en daarbij ook de basis waarop onze samenleving steunt te beschermen, is het van groot belang dat ze hun beveiligingsstrategieën goed inrichten én versterken.”

Toename in cyberaanvallen per minuut

In de periode van 1 maart tot en met 31 mei 2023 heeft BlackBerry weliswaar ruim 1,5 miljoen aanvallen gestopt. Cybercriminelen zetten daarentegen gemiddeld 1,7 nieuwe malware-samples per minuut in. Dit komt neer op een stijging is van 13 procent ten opzichte van het gemiddelde van 1,5 nieuwe samples per minuut in het vorig kwartaal. De conclusie is dat aanvallers hun middelen aanpassen om verdedigingsmaatregelen te omzeilen.

Zorg en financiële dienstverlening het vaakst doelwit

De gezondheidszorg is een belangrijk doelwit voor cybercriminelen vanwege de waardevolle data en cruciale dienstverlening. Aangezien ransomware-groepen deze sectoren blijven aanvallen om informatie te stelen, geeft het rapport inzicht in het belang van het beveiligen van patiëntgegevens en ervoor te zorgen dat essentiële medische diensten geleverd kunnen worden.

Mobiele malware in opmars

Financiële dienstverleners hebben te maken met hardnekkige dreigingen via smartphones-georiënteerde malware, ransomware-aanvallen en de toename van malware voor mobiel bankieren. Het onderzoek beschrijft de uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid voor de financiële sector nu criminelen misbruik maken van het feit dat online bankieren zo populair is.

Gerelateerde berichten...