66% van de ouders geeft eerste mobiele telefoon liever later

mobiele

Maar liefst twee derde van de Nederlandse ouders geeft de eerste mobiele telefoon liever op latere leeftijd aan hun kind dan het huidige gemiddelde van tussen de 9-11 jaar. Bijna de helft van de ondervraagde kinderen is het er mee eens dat de telefoon beter later kan worden gegeven aan hen. In het buitenland wordt vaker gesproken over wachten tot 14 jaar.

14 jaar als geschikte leeftijd voor eerste mobiel

In Nederland vindt 52% van de Nederlandse ouders en een derde van de kinderen 14 jaar een geschikte leeftijd voor die eerste smartphone. Maar cijfers van CBS geven aan dat momenteel 94% van de kinderen van 12 jaar al een mobiele telefoon heeft. Worden ouders in werkelijkheid gedreven door groepsdruk of is er een opkomend besef van dat het anders moet én kan?

Wanneer eerste mobiele telefoon?

Uit het onderzoek mag dan blijken dat 52% van de ouders en een derde van de kinderen 14 jaar een geschikte leeftijd vinden voor de eerste mobiele telefoon. 30% van de ouders kiest echter zelfs voor 16 jaar of ouder. Dit staat tegenover slechts 7% van de kinderen. Die kinderen geven daarbij aan dat het hebben van een mobiel vooral belangrijk is voor het in contact staan met hun vrienden. En met de ouders, uiteraard. Social media vanaf 16 jaar? Helemaal ok voor 60% van de ouders en 45% van de kids.

Verdrinken in het digitale diepe

Uit onderzoek onder ouders met kinderen met een mobiele telefoon blijkt dat driekwart van de respondenten zegt te weten wat hun kinderen doen op de smartphone. Toch gebruikt minder dan de helft (46%) ouderlijke toezichtmogelijkheden voor controle.

Verder blijkt dat slechts 58% afspraken heeft met hun kind over wanneer zij de smartphone mogen gebruiken. In een derde van de families is er regelmatig ruzie over het gebruik van de mobiel. Tot slot vinden vooral moeders dat hun kroost teveel op de mobiel zit (67% vs 47% vaders).

Gerelateerde berichten...