Ethereum – het nieuwe internet

Start-up Ethereum is bezig met de bouw van een nieuw besturingssysteem voor het web. Doel: overbodige tussenschakels uit het logistieke verhaal wegschieten en zo zorgen voor een meer ethische en duurzame manier van produceren en consumeren. Meet the next web!

 

 

Zo af en toe gebeurt er iets op het web waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten. In 2004 was er zo’n moment bij de lancering van Skype. Toen hielden de telco’s hun hart vast, want Skype was (en is) bellen zonder telefoonmaatschappij. Nu is er een start-up die iets soortgelijks aan het doen is, maar dan voor het complete internet. Over lef gesproken.

 

Blockchain

Deze noviteit heet Ethereum. Onthoud die naam maar. Het bedrijf achter Ethereum is ConsenSys. Het is in 2014 opgericht en telt inmiddels 68 medewerkers, die over vier continenten verspreid werken aan de bouw van een ‘unstoppable computational machine’ op basis van blockchain-technologie. Dat is de technologie achter Bitcoin, waarmee financiële transacties zonder ‘middelman’ kunnen worden afgewikkeld.

Ethereum heeft de software achter Bitcoin naar eigen zeggen aanzienlijk verbeterd en gaat daar nu het hele internet mee te lijf. Doel: een gedecentraliseerd web. Dus niet langer concentratie van vermogen (en controle!) in grote datacenters, die zo kenmerkend zijn voor het huidige tijdperk van cloud computing, maar met software die iedere aangesloten machine tot een onderdeel maakt van de ‘unstoppable machine’. Oftewel: ‘how the Internet was supposed to work’, zoals de slagzin van Ethereum luidt.

Aanbieders van producten en diensten kunnen daarmee ‘op eigen houtje’ hun transacties afwikkelen met afnemers. Er hoeven geen percentages meer te worden afgedragen aan de intermediairs die voorheen het verkoopkanaal vormgaven en de distributie verzorgden.

Spokes

Vooral de bedrijven die groot geworden zijn door de digitalisering (Apple, Amazon, Google, Facebook en Spotify) moeten zich nu achter de oren krabben. Zolang er geen alternatieve online infrastructuur voor hun transacties bestond, was het verdedigbaar dat ze een (soms aanzienlijk) deel van de opbrengst voor zichzelf opeisten, maar met het gedecentraliseerde alternatief dat ConsenSys bouwt, klapt deze pijler onder hun bestaansrecht weg. In elk geval in theorie. De praktijk moeten we nog zien.
Ethereum is hoe dan ook over een breed front bezig alternatieven te ontwikkelen die deze ‘groten’ behoorlijk pijn kunnen doen. De Ethereanen noemen dit het ‘repliceren van gecentraliseerde diensten’. Zo’n replica wordt een ‘spoke’ genoemd. Er komen nu allerlei spokes aan. Een greep: er is Ujo voor muziek, Balance3 voor boekhouden, DAOWars voor gamen (tegen Artificial Intelligence), dAppstore, een marktplaats voor decentrale apps, EtherEx, een online beurs, EtherSign voor digitale handtekeningen, Inflekt, een tribal network en event management system en Boardroom voor online vergaderen. Veel ontwikkelaars voelen zich aangetrokken tot Ethereum. Niet in het minst omdat alle onderliggende software, ook die van de website en de tools incluis, werkelijk ‘100 procent and wall to wall’ open source is onder de GPL licentie.

 

Nieuwe Bitcoin

Het is verder goed mogelijk dat Ethereum het lanceerplatform wordt van een nieuwe Bitcoin, want met zo’n online transactiemachine kun je uiteraard ook valuta rondpompen. Sterker nog: Ethereum heeft aangekondigd met een digitale portemonnee te zullen komen – uPort genaamd – en werkt samen met Canonical (het bedrijf achter Ubuntu) aan een biometrisch ID-system voor smartphones en tablets. Zie je het voor je? Dit samenspel is een compleet financieel ecosysteem zonder bank. Zo kan het straks gaan: je levert iets aan iemand en krijgt via je smartphone een x-waarde aan digitale valuta in je uPort gestort en daarmee reken je bijvoorbeeld je biologische groenten af bij een lokale teler die Ethers (of hoe deze valuta ook mogen gaan heten) accepteert.
En wie weet wat er allemaal nog meer kan met deze blockchain-technologie. Wat dacht je van de (nationale) staat? Die fungeert ook als ‘intermediair’ op het web en dus wordt ook op dat niveau door de Ethereaanse pioniers aan alternatieven gedacht. Zo staat er op het blog van ConsenSys een boeiende posting over hoe met Ethereum een basisinkomen kan worden gerealiseerd.

 

Supply circles

Volgens de Ethereanen is de supply chain een verouderd concept. De toeleveringsketen was de logistieke spil van de industriële revolutie en bewees bijna twee eeuwen lang goede diensten bij de productie en distributie van fysieke producten, maar deze ketens zijn inmiddels zo lang (en zo ver!) en zo anoniem dat het een probleem is geworden. Bovendien leven we nu in een diensteneconomie met een steeds grotere component aan digitale producten en diensten.
Ethereum ontwikkelt software voor zogeheten ‘supply circles’. Bijvoorbeeld voor de productie en distributie van voedsel op lokale schaal, waarbij consument en producent vaak één en dezelfde zijn, wat wordt uitgedrukt in het begrip ‘prosumer’. Daarnaast kan de blockchain-technologie ook internationaal grote impact hebben. Een ‘circle’ kan evengoed een wereldwijd karakter hebben en verbindt dan producent en consument op een directe manier, dus zonder allerlei schakels in ketens.

“Deze blockchain-technologie kan de standaard worden voor zowel lokale als globale markten”, schrijft Rebecca Migirov van Ethereum in een uitstekend achtergrondartikel op de website van ConsenSys. Haar conclusie: “Door gebruik te maken van protocollen voor identity- en reputatiemanagement, voor betalingen en voor financiële diensten – zoals leningen – en van slim contractenbeheer worden prosumers aangespoord om zich zowel ethisch als duurzaam te gedragen en worden ze ook beloond voor dit gedrag.”

 

 

Next level internet
Technologisch steunt Ethereum op vier pijlers:

  1. een systeem van versleutelde tokens en adressen (cryptographic tokens and addresses)
    2. peer-to-peer networking (zoals Napster deed en Skype doet)
    3. een algoritme voor ‘consensus formation’ (elke 15 seconden; bij Bitcoin eens in de 10 minuten)
    4. programmatische universaliteit: het platform van Ethereum kan met alle bestaande software communiceren, wat het tot een ‘Turing Complete Virtual Machine’ maakt
    Zie verder https://consensys.net/ethereum/

 

@VitalikButerin
Ethereum is ontsproten aan het brein van Vitalik Buterin, een 21-jarige whizzkid die nu Chief scientist is bij ConsenSys. Interessant aan deze jongeman is dat hij niet alleen een wiskundig getalenteerde techno-nerd is, maar ook filosofisch ingesteld. Een maatschappijcriticus bovendien met een bovengemiddeld gevoel voor humor. In spirituele termen zou je hem een ‘crystal child’ kunnen noemen. Lees zijn Twitterstream er maar op na.

Drie tweets van Vitalik:

* Only accepting uncontroversial things does not prevent controversy; it only leads to controversy about what is uncontroversial enough.
* “If people evolved from monkeys, why are there still monkeys?” – “if God created man from dirt, why is there still dirt?”
* I propose we use the term “tradeoff denialism” for when someone tries to reply to “I think A is better than B” with “well why not do both?”

 

 

Meer weten?

Organisatie: https://www.ethereum.org

Spokes: https://consensys.net/ventures/spokes/

Supply chain: https://medium.com/@ConsenSys/the-supply-circle-how-blockchain-technology-disintermediates-the-supply-chain-6a19f61f8f35#.enna2nf6u

Basisinkomen: https://medium.com/@ConsenSys/basic-income-on-the-blockchain-fair-money-45662889077c#.johhn64fv

@VitalikButerin: https://twitter.com/VitalikButerin

 

ethereum-logo

Gerelateerde berichten...