Mobiele apps in de voedingsmiddelenindustrie

Smart manufacturing maakt fabrieken efficiënter

Smart manufacturing wordt gezien als de volgende stap in het innovatieproces van de industrie. Vrijwel alle productieonderdelen in een fabriek zijn uitgerust met sensoren en worden daarmee slim gemaakt. Data kan worden verzameld en apparatuur kan worden aangestuurd. Daardoor kan het productieproces worden geoptimaliseerd. Het Friese Vitablend gebruikt een Framework voor Manufacturing Solutions om de workflow in zijn fabriek zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Een manufacturing execution system (MES) is een informatiesysteem voor het monitoren en aansturen van productieprocessen in de industrie. Vitablend, producent van antioxidantenmixen en vitaminen- en mineralenmixen voor de voedingsmiddelenindustrie, werkt met een speciaal voor het bedrijf ontwikkelde MES, het Framework voor Manufacturing Solutions (FMS). General manager Jeen Beijert: “Het FMS helpt de operators bij hun werk. Niet alleen is het systeem de schakel tussen de operator en de machine, het voert ook controles uit en instrueert de operator. Zo bestaat in de voedingsmiddelenindustrie de HACCP-richtlijn. Daarbij moeten op kritische punten controles worden uitgevoerd om de voedselveiligheid te garanderen. Die tests voert het FMS uit.”

Een MES verbindt de remote-I/O-laag via PLC’s met de ERP-laag. Daardoor is het mogelijk sturingsinformatie te verkrijgen over onder meer productie en efficiëntie. Het functioneert daarnaast als een tracking & tracingsysteem. Beijert: “Voor voeding is het van belang dat we niet alleen weten waar de grondstoffen vandaan komen, maar ook waar het eindproduct naartoe is gegaan, zodat als er iets mis blijkt te zijn met een product, de fabrikant dat terug kan halen.”

Mobiele applicatie
Vitablend werkt met voedingsstoffen en moet daarvoor aan strenge eisen voldoen. Zo worden de mixen voor klanten samengesteld in zogenoemde cleanrooms, waar de omstandigheden optimaal zijn. In die ruimtes staan bij voorkeur geen desktops, omdat de ventilatoren daarvan stof aantrekken en daardoor een negatieve invloed hebben op de omstandigheden in de ruimte. Datzelfde geldt voor de kabels en snoeren die aan een pc vastzitten. Daarom staan de desktops waarop het FMS draait veelal buiten de cleanrooms. Niet ideaal, zegt Beijert. “Operators moeten bij het samenstellen van de mixen de cleanroom verlaten om gegevens, zoals het afgewogen gewicht, in het FMS in te voeren. Dat vertraagt niet alleen, dat vergroot ook de kans op fouten.” Vandaar dat de premix-producent vorig jaar de leverancier van het FMS, Nspyre, vroeg om een deel van dat systeem om te bouwen naar een mobiele applicatie. “Nu werken we met een aantal iPads in de cleanrooms. Deze hebben niet de nadelen van desktops en de operators hoeven niet meer onnodig te lopen tussen hun werkplek en het FMS.” Een ander voordeel is dat de iPad mobieler is dan een desktop, waardoor installaties en updates op kantoor kunnen worden uitgevoerd, in plaats van in de cleanroom. Ook de investering in de mobiele devices ligt lager dan de desktops en is de app zo gebruiksvriendelijk dat de inleertijd minimaal is.

Beeldinstructies
Nog niet alle desktops in en bij de cleanrooms zijn vervangen door iPads, maar die wens is er zeker, vertelt Beijert. “Het liefst zouden we het hele FMS willen laten ombouwen naar iOS, maar dat is voor nu nog een te ingrijpende operatie. We gaan eerst het aantal tablets in de fabriek uitbreiden.” Een volgende stap kan dan zijn om meer beeld te gaan gebruiken in het FMS. Op dit moment zijn de instructies die het systeem aan de operator geeft in tekst. “In de toekomst moet het systeem laten zien hoe en wat de operator moet doen. Een tekstinstructie is vaak ingewikkelder dan bijvoorbeeld een foto of een video. Doordat het FMS custom made is voor ons, kunnen we dit soort zaken relatief eenvoudig laten aanpassen.”

iBeacon
Een andere ontwikkeling waar Vitablend momenteel mee bezig is, is de inzet van iBeacons in de nieuwe productiefaciliteit die nu in de hal achter de bestaande fabriek wordt gebouwd. Daar komt een sproeidrooginstallatie te staan die vloeistoffen droogt tot er poeders ontstaan. Het voordeel van iBeacons in combinatie met de iPad-app is onder meer dat de foutkans verder afneemt. Beijert: “Bepaalde bedieningsschermen op de iPad zijn dan alleen toegankelijk op bepaalde plaatsen in de fabriek, namelijk waar ze nodig zijn. Operators kunnen dan dus niet meer per ongeluk in een verkeerd scherm instellingen wijzigen of data invoeren. Als bijkomend voordeel zie ik dat operators dan weer veel meer in het veld, bij de machines, moeten zijn om hun werk te kunnen doen. Op dit moment gebeurt er veel vanuit de controlekamers, maar juist als je met een mobiel device bij een machine staat en veranderingen doorvoert, kun je direct zien welke effecten dat heeft en kan er direct gestuurd worden. In een controlekamer is het zicht op die effecten veel minder direct.” Hij geeft als voorbeeld een aantal tanks met antioxidanten die moeten worden gekoppeld met behulp van leidingen en koppelbochten. “Vroeger liep je naar de controlekamer om het systeem op te starten en moest je teruglopen om te kijken of er geen lekkages waren. Met de iPad kun je het systeem starten terwijl je erbij staat. Door dit soort innovatieve technologie in te zetten in onze productomgevingen, kunnen we sneller, beter en efficiënter produceren.”

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...