Strategische voorspellingen voor 2020 en verder

digitaliseringsstrategie

Voorspellingen zijn niet alleen vermakelijk. Ze kunnen ook aanzetten tot nadenken over zaken waar we nu of in de nabije toekomst iets mee kunnen of zelfs moeten doen. Wat te denken van geïmplanteerde chips of de eerste menselijk Cyborg[1][1]? De mens evolueert zo snel op de golven van techniek, dat we ons gaan afvragen in hoeverre iemand nog wel mens is.

De voorspellingen in dit artikel zijn afkomstig van Gartner. Tijdens de laatste ITxpo in Barcelona, presenteerde Daryl Plummer er tien. Ze bestrijken een breed gebied. Uit het verleden is gebleken dat Gartner een score heeft van 80 procent. Dat wil zeggen dat slechts twee van hun tien voorspelling niet uitkomen. De rest wel. Van de tien voorspellingen  die Plummer uiteenzette, geven wij hier de zes voornaamste weer.

 

1. Menselijke transformatie

In 2023 zal 30 procent van de it-organisaties hun beleid met betrekking tot Bring Your Own Device (BYOD), uitbreiden naar Bring Your Own Enhancement (BYOE). Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de mensen met ingebouwde technologische hulpmiddelen. Dat hun aantal zal toenemen, is zeker. Daar moet beleid voor komen en ook de beveiliging moet daarop zijn voorbereid. Hoe weet je wanneer iemand met een ingebouwde flashdrive via wifi allerlei gevoelige bestanden downloadt? Security is dan niet meer uitsluitend gericht op iets of iemand die van buiten naar binnen wil dringen. De bedreiging is namelijk al binnen. Er is veel gaande op het gebied van verbeteringstechnieken, zoals biosensoren, virtuele en gemixte realiteiten, gezichtsherkenning, emotieherkenning enzovoort. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat de meesten van ons nu al erkennen dat deze vernieuwingen een belangrijk deel van ons leven zullen worden. Naar verwachting zal tegen het einde van 2020 bij meer dan de helft van Gartners respondenten menselijke transformatie als belangrijk worden erkend.

 

2. Gehandicapte medewerkers

Tegen 2023 zal het aantal (zwaar) gehandicapte mensen met een baan zijn verdrievoudigd. AI en andere technologische ontwikkelingen nemen wat dit betreft steeds meer drempels weg. In de USA heeft op dit moment slechts 31 procent van de gehandicapte mensen een baan. In het Japanse Dawn Café verzorgen robots van ongeveer 1 meter 20 de bediening. Deze worden bestuurd door volledig verlamde werknemers, die vanuit hun bed de robots kunnen bedienen met oogbewegingen. Deze ontwikkeling maakt een enorm potentieel aan medewerkers beschikbaar voor de markt die om talent staat te springen. Iemands handicap hoeft dankzij technologie niet langer een onneembaar obstakel te zijn. Een hardloper met blades kan sneller rennen dan iemand met biologische benen, iemand met een geavanceerd gehoorsysteem kan beter horen dan iemand met normale oren. Op korte termijn zal er in de media steeds meer aandacht komen voor het inhuren van gehandicapte mensen dankzij technologie.

 

3. Officieel verslaafd

Tegen 2024 zal de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) online shopping officieel erkennen als een verslaving. Digitale commercie leidt voor miljoenen consumenten tot financiële problemen. Het zorgwekkende is dat we het zien als normaal gedrag. Hoe makkelijker het online shoppen wordt en hoe meer devices ons in de verleiding brengen, hoe hoger die schulden worden. De gedachte dat straks AI het shoppen voor ons doet, is niet eens zo vergezocht. Want wat je niet wilt, stuur je gewoon weer terug. Toch?! Naar verwachting zal de AI shop assistent al in 2020 steeds vaker opduiken. Het wordt tijd om therapeutische hulp in te schakelen, om mensen te leren niet in deze verslavingsval te trappen. En dat geldt niet alleen voor shopping, maar ook voor die oneindige klikervaringen, waarbij je geen weerstand kunt bieden tegen het ‘klik-aas’ dat je wordt voorgehouden. Je kunt zomaar een uur of langer kwijt zijn door van de ene klik-clifhanger naar de volgende te gaan.

 

Andere voorspellingen

Plummer presenteerde nog vier andere voorspellingen. Deze vermelden we hier, zonder nadere toelichting.

  1. Tegen 2023 zullen individuele activiteiten digitaal worden gevolgd door een ‘Internet of Behaviour’. Dit zal 40 procent van de mensen wereldwijd beïnvloeden in hun keuze voor services.
  2. Tegen 2025 zal 50 procent van de mensen zonder bankrekening via hun smartphone een cryptocurrency-account gebruiken.
  3. Tegen 2023 zal in tenminste vier van de G7-landen een zelfregulerende vereniging voor toezicht op ontwerpers van AI en machine learning zijn opgericht.
  4. Gedurende 2021 zullen digitale transformatie-initiatieven bij grote traditionele organisaties gemiddeld twee keer zo lang duren en twee keer zoveel kosten als verwacht.

 

4. Emoties en therapie

Tegen 2024 zal AI emotieherkenning meer dan de helft van de online advertenties beïnvloeden. Nu krijg je op het web advertenties voorgeschoteld op basis van je surfgedrag. Straks zal dat steeds meer gebeuren op basis van je gezichtsuitdrukking. Met AI emotieherkenning weten adverteerders waar je op een bepaald moment goed op zal reageren. Dit zal marketing naar een nieuw niveau brengen. Hoe beter je in staat bent om iemand op emotioneel niveau te raken, hoe hoger je conversie zal zijn. Dit is minder goed nieuws voor het verslavingsprobleem (zie punt 3). In de wereld van de nabije toekomst zullen mensen zodanig met technologie interacteren dat het ons gemoed zal beïnvloeden, ja, zelfs de relatie met onszelf als persoon. Ook hier zal therapie nodig zijn om daar goed mee om te gaan. De stress die kan ontstaan door interactie met machines die ons beter kennen dan wij onszelf kennen, vergt professionele begeleiding. Overigens wordt emotiemanagement ook voor managers een nieuwe en noodzakelijke vaardigheid om een goede relatie te blijven onderhouden met de medewerkers.

De markt voor emotiedetectie en -herkenning zal in 2020 al zijn gegroeid tot 24 miljard dollar. Dus dit gaat groot worden en het is verbonden met het monitoren van gedrag en verslaving. Want als je iemands gedrag kunt volgen, leer je iets van haar/hem waardoor je haar/zijn emoties kunt manipuleren, wat weer tot verslavend handelen kan leiden.

 

5. Applicaties op maat

Tegen 2023 stelt 40 procent van de werknemers hun ervaringen en mogelijkheden voor bedrijfstoepassingen samen, net zoals bij het streamen van muziek. Dat komt omdat de applicatie is geëxplodeerd in een heleboel kleine stukjes, zoals API’s, containers of microservices. Daarmee kun je de functionaliteit van een applicatie helemaal zelf samenstellen. Je gebruikt de oplossing die je nodig hebt, en niet de oplossing die de ontwikkelaars hebben gebouwd. Al geruime tijd verandert de wereld waarin mensen zich schikken naar hun computers naar een wereld waarin computers werken zoals de mensen die ze gebruiken. Deze manier van ontwerpen zal zo standaard worden, dat we het na verloop van tijd niet eens meer ‘ontwerpen’ zullen noemen. Een voorwaarde voor deze voorspelling is wel dat we de monolithische oplossingen moeten verwerpen. Wij moeten weigeren nog langer te werken met software die zegt dat onze data onbereikbaar is, of die ons een werkproces opdringt dat ons niet bevalt. Nu al kunnen we het beleid opstellen om gebruikerservaringen te ontwerpen die als onderdelen beschikbaar komen, die mensen zich gaandeweg eigen kunnen maken.

Halverwege 2020 heeft de top tien van applicatieleveranciers meer dan 90 procent van hun producten via API’s openbaar gemaakt.

 

6. True or false?

Tegen 2023 zal 30 procent van het nieuws en video’s wereldwijd als ‘echt’ worden geverifieerd door blockchain, in de strijd tegen deep fake technologie. We hebben het al vaker over deep fakes gehad in ICT/Magazine[2][2]. Content die volstrekt nep is maar er overtuigend echt uitziet, is een snel groeiend fenomeen. De verwachting is dat nepcontent doorgaans meer belangstelling zal genereren dan echt nieuws. We moeten ons realiseren dat deep fakes – afkomstig van AI – een existentiële bedreiging kunnen vormen. Wie kan je nog geloven als zelfs jouw gesprekspartner in een videoconference nep kan zijn? Blockchain kan ons hier helpen, omdat deze technologie zich bij uitstek leent voor validatie en authenticatie. Een blockchain is niet te veranderen, dus je kunt altijd teruggaan in de keten om zaken te verifiëren. Naar verwachting zullen begin 2021 minstens tien grote nieuwsbureaus block chain gebruiken, om aan hun publiek de authenticiteit van hun gepubliceerde content te bewijzen.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de keynote op 4 november van het Gartner ITxpo symposium in Barcelona: ‘Gartner’s top strategic predictions for 2020 and beyond technology tactics shape business strategy’ gepresenteerd door Daryl Plummer.

 

[1][1] Neal Harbisson is de eerste officiële menselijke cyborg in de wereld. Hij is kleurblind. Dankzij een antenne die verbonden met het bot van zijn achterhoofd, hoort hij lichtfrequenties. Op die manier kan hij kleur ‘horen’ van mensen en objecten in zijn omgeving, en kan hij kunstenaar zijn.

[2][2] GANs: tooling van morgen – Thijs Pepping (april 2019), Voorbereid op deepfakes? – Thijs Pepping (oktober 2019)

 

 

Gerelateerde berichten...