AFM: zelflerende handelsalgoritmes veranderen financiële sector

vingerafdruk digitaal persoonlijk databeheer financiële sector

Zelflerende handelsalgoritmes kan op kapitaalmarkten leiden tot ongewenste uitkomsten. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in de publicatie ‘Algoritmische collusie op kapitaalmarkten’.

Kapitaalmarkten zijn in hoge mate verbonden. In een gedigitaliseerde wereld is razendsnelle informatieoverdracht en -verwerking mogelijk. Digitalisering van de financiële sector kan zorgen voor meer efficiëntie en innovatie in dienstverlening.

Naast de positieve effecten van een toename van het aanbod en een grotere diversiteit aan aanbieders, leidt digitalisering van financiële markten tot nieuwe risico’s. En daar waarschuwt de autoriteit voor. Dat risico is er bijvoorbeeld bij onbeheerst gebruik van kunstmatige intelligente (AI) bij advies en distributie van financiële producten en diensten. Ook cyberrisico’s winnen sterk aan belang.

In de publicatie ‘Algoritmische collusie op kapitaalmarkten’ wordt aan de hand van het risico van algoritmische collusie (stilzwijgende algoritmische samenzwering) nader ingezoomd op hoe zelflerende handelsalgoritmes op de kapitaalmarkten tot ongewenste uitkomsten kunnen leiden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...