AI biedt IT-teams enorme mogelijkheden

personeel

IT-teams moeten momenteel met 71% meer software werken dan vorig jaar. Ook moeten ze AI gebruiken om met deze toenemende softwarecomplexiteit om te gaan. Dit bljkt uit onderzoek van Freshworks. Het rapport concludeert dat het aantal software-applicaties dat IT-teams op hun werkcomputers hebben staan, dit jaar met 71% steeg.

Om deze spiraal van complexiteit in goede banen te leiden, omarmen volgens het rapport met name senior IT-professionals en jongere generaties AI. Dit om workflows te automatiseren. En om efficiënter te werken. 86% van de IT-professionals geeft aan dat hun organisaties al gebruikmaken van AI.

In Nederland schatten de respondenten in dat hun bedrijf ongeveer €4,6 miljoen per jaar besteedt aan softwarecontracten. In Frankrijk is dat drie keer zoveel per organisatie. En op de vraag hoeveel je bedrijf kan besparen als IT alleen geld uitgaf aan absoluut noodzakelijke software is dat €1,7 miljoen.

Naar verwachting zal AI bedrijven tijd en geld besparen

Hoewel IT-afdelingen dit jaar naar verwachting zullen groeien, kunnen zij niet meer uitgeven. Freshworks constateerde dat bedrijven in de VS elk jaar meer dan €14,600 per IT-medewerker kunnen besparen als ze AI gebruiken. Dan zijn medewerkers geen tijd meer kwijt aan repetitieve taken. Dit betekent dat een onderneming met ten minste 5.000 medewerkers en gemiddeld 200 IT-professionals jaarlijks op zijn minst €2,8 miljoen zou kunnen besparen met AI.

Andere bevindingen uit het onderzoek

IT-professionals werken met meer software dan ooit tevoren. Ze zien mogelijkheden voor vereenvoudiging. In het afgelopen jaar is het aantal software-applicaties op de werkcomputers van IT-teams met 71% gestegen. Toch gebruiken IT-professionals dagelijks maar een derde van de applicaties waar zij toegang toe hebben. In 2022 was dat nog de helft.

IT-teams hechten met name belang aan efficiëntie. Ze vinden gebruiksgemak en efficiëntie belangrijkere aspecten van zakelijke software dan functionaliteit. Of betrouwbaarheid en kostenefficiëntie.

AI elimineert repetitieve taken

IT-professionals zijn het erover eens dat AI tijd bespaart die men anders aan repetitieve taken besteedt (49%). Het stelt hen in staatcomplexere, zinvollere werkzaamheden uit te voeren (45%). Bovendien verwachten IT-professionals elke week meer dan vijf uur te kunnen besparen door AI te gebruiken voor repetitieve taken.

Senior-IT-managers geloven in AI

Zeven van de tien (70%) Senior IT-managers geven aan dat het gebruik van AI actief wordt gestimuleerd door hun bedrijf, ten opzichte van 44% van de teamleiders/managers en 21% van de individuele medewerkers.

Gerelateerde berichten...