AI zorgt voor discussie onder docenten

data

Een superslimme chatbot die op commando hele lappen tekst uitspuugt. ChatGPT is de laatste sensatie op het gebied van kunstmatige intelligentie en maakt ook onder docenten inmiddels de tongen los. Wat moeten hogescholen met ChatGPT, is de vraag.

“De eerste angst bij docenten is natuurlijk dat dit het einde van geschreven huiswerk gaat zijn,” legt Associate lector Resonsible AI Pascal Wiggers uit. “Een essay-opdracht kan een student nu gewoon laten uitvoeren door ChatGPT.” Toch spreekt Wiggers ook veel docenten die het eigenlijk best interessant vinden. “Je kunt als docent ook teksten laten genereren door de chatbot en die weer laten beoordelen door studenten. Of je gebruikt het als hulpmiddel voor studenten: ‘pak deze tekst eens als basis voor deze opdracht’.” Er is vooral een besef dat deze ontwikkeling het onderwijs gaat veranderen zoals de rekenmachine dat ook ooit heeft gedaan.

Overtuigende resultaten

“Op het eerste oog zien de teksten die ChatGPT maakt er verbazingwekkend goed uit. Het komt heel overtuigend over, zeker als het gaat over een onderwerp dat je niet zo goed kent,” maakt de associate lector uit. “Iemand die echt goed in een onderwerp ingelezen is, zal vaak zien dat er toch dingen niet kloppen. Of dat er essentiële zaken ontbreken.”

Bovendien worden er inmiddels al weer technologieën ontwikkeld die teksten uit ChatGPT kunnen herkennen. “Je kan je wel afvragen hoe houdbaar dat is, want als je technisch weet hoe je het kunt herkennen, kun je op basis van die kennis ook het model van ChatGPT weer verbeteren.”

Verschillen per opleiding

Wiggers denkt dat onderwijsinstellingen moeten leren omgaan met technologie als ChatGPT. “Dit is nog maar één chatbot. Er gaan er de komende jaren alleen maar meer bij komen. Daar moet je je toe gaan verhouden en dat zal mogelijk ook per opleiding verschillen. De opleiding Communicatie staat voor andere vraagstukken dan bijvoorbeeld de opleiding Verpleegkunde.”

Er zijn volgens Wiggers verschillende manieren om met AI om te gaan. “Je kunt het gebruik van ChatGPT bijvoorbeeld moeilijker maken. ChatGPT maakt vooral gebruik van kennis die vooral uit Engelstalig cultuurgebied komt en nu ongeveer twee jaar oud is, dus als je vragen over de actualiteit gaat stellen, weet het vaak de antwoorden nog niet.” En het model heeft vooral informatie over algemeen bekende feiten. Als gebruikers wat creatiever zijn in de vragen die hij of zij stelt, wordt het voor zo’n systeem ook moeilijker om tot een zinnig antwoord te komen.

Gerelateerde berichten...