AP: Nationale Politie beschermt politiegegevens nog steeds niet goed genoeg

De Nationale Politie is opnieuw op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het mag niet meer voorkomen dat onbevoegde medewerkers politiegegevens kunnen gebruiken of inzien.

Dit is de tweede dwangsom die het AP aan de Nationale Politie oplegt wegens gebrekkige beveiliging. Uiterlijk 4 februari 2019 moet alles goed geregeld zijn hebben, anders wacht een dwangsom van 50.000 euro voor de eerste twee weken alleen. Dit kan oplopen tot 32.000 euro als de overtreding voortduurt. De Nationale Politie gaat in bezwaar tegen het besluit van de AP.

 

Proactief controleren

De tekortkoming betreft volgens het AP vooral de beveiliging van het systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd, het N.SIS II-systeem. De Politie voerde al wel enige verbeteringen door, maar volgens de AP is dat niet genoeg.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: “Wij vinden het kwalijk dat de Nationale Politie na de eerste last onder dwangsom nog steeds niet voldoende maatregelen heeft getroffen. Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn. Daarom leggen wij opnieuw een last onder dwangsom op die een stuk hoger is dan de vorige keer.”

Wat ging vooraf?

In 2015 onderzocht de AP hoe de Nationale Politie gegevens verwerkte bij gebruik van het N.SIS II-systeem. Toen werden vijf overtredingen geconstateerd. Hiervan heeft de Nationale Politie er vier op tijd beëindigd.

De vijfde overtreding gaat om de regelmatige en proactieve controle op logbestanden. Daarom heeft de Nationale Politie eerder dit jaar al een dwangsom van 40.000 euro moeten betalen.

 

Gerelateerde berichten...

X