“Bedrijfsleiding primaire drijfveer bij cyberweerbaarheid”

Cyberweerbaarheid

Slechts 24% van de Nederlandse organisaties beschouwt cyberweerbaarheid als topprioriteit. Dat is internationaal gezien een heel laag percentage. En nog geen 40% van de CISO’s in EMEA meent dat hun cyberweerbaarheid volwassen is. Dit blijkt uit onderzoek dat Palo Alto Networks  uitvoerde samen met IDC Research. Engagement van de bedrijfsleiding bij cyberweerbaarheid is belangrijk, blijkt uit de enquête.

Het onderzoek laat ook zien dat slechts 28% van de CISO’s regelmatig hun disaster recovery test en dat 40% van de organisaties vertrouwen heeft in hun vermogen om een cyberaanval zonder grote verstoringen door te komen. Dit benadrukt de noodzaak om strategische initiatieven te ontwikkelen en bestaande toolkits tegen het licht te houden om de cyberbeveiligingsstandaarden te verbeteren.

Disaster recovery weinig getest

Verrassend genoeg test slechts 21% van de CISO’s in de bank-, financiële en verzekeringssector regelmatig disaster recovery. Dat is een van de laagste percentages in alle branches. Dit, ondanks het feit dat dit een van de zwaarst gereguleerde sectoren is.

Nu de dreigingsniveaus en de complexiteit van de markt toenemen, staan CISO’s voor een moeilijke taak. Een tekort aan talent en een gebrek aan nieuwe vaardigheden op het gebied van beveiligingstechnologieën is voor 70% van de respondenten de grootste uitdagingen bij het bereiken van cyberweerbaarheid Op plaatst twee staat een gebrek aan correlatie tussen meerdere beveiligingsproducten (52%).

Fragmentatie is een uitdaging

De resultaten laten zien dat hoewel dat 78% van de organisaties in EMEA en LATAM het belang van cyberweerbaarheid erkent, fragmentatie en de vraag naar middelen ervoor zorgen dat ambities en realiteit niet op één lijn komen.

Het onderzoek bracht verrassend weinig verschillen aan het licht tussen markten in Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Hieruit blijkt dat men het erover eens is dat cyberweerbaarheid van cruciaal belang is voor bedrijven. Markten waar cyberweerbaarheid de hoogste prioriteit heeft zijn onder andere Saoedi-Arabië (48% van de respondenten), Spanje (44%), Brazilië (43%) en Frankrijk (42%). Nederland heeft echter het laagste percentage van alle onderzochte landen. Slechts 24% van de organisaties beschouwt cyberweerbaarheid als topprioriteit.

Cultuuromslag

Het onderzoek toont echter de bereidheid om een cultuuromslag te maken rond cyberweerbaarheid. De invloed van senior leiderschap neemt daarbij toe in belang. 72% van de respondenten gaf aan dat bestuursleden een primaire drijfveer zijn voor de focus van de organisatie op cyberweerbaarheid. Dat is meer dan de wettelijke eis van  70%.

Gerelateerde berichten...