Vooral ict-functies extra bij Belastingdienst

De Belastingdienst gaat 1500 nieuwe mensen werven, terwijl er aan de andere kant vijfduizend banen verdwijnen. De nieuwelingen worden gezocht onder ict’ers, econometristen, data-analisten en andere hogeropgeleiden. Zij moeten zorgen voor een grote automatiseringsslag bij de fiscus.

De verdwijnende functies veranderen of vervallen helemaal vanwege automatisering van taken. De bedoeling is dat dit  personeel zoveel mogelijk op een andere overheidsplek herplaatst wordt. Ook vertrekken vijf van de veertien directieleden.

De fiscus is inmiddels een grote campagne gestart voor de werving van de nieuwe mensen.

 

Vooralsnog geen acties

De vakbonden zijn niet gelukkig met de acties van de fiscus. Volgens hen treft de reorganisatie vooral de laagst betaalde medewerkers. De boventallig verklaarde mensen zouden in een aparte werkorganisatie worden ondergebracht om hen van daaruit te begeleiden naar ander werk. Volgens de vakorganisaties is dit echter niets meer dan het voorportaal voor werkloosheid.

De FNV liet desondanks weten voorlopig geen actie te voeren, vooral vanwege de garantie dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

De Belastingdienst zelf zegt uit pure noodzaak te handelen. Steeds meer taken zijn geautomatiseerd en de dienst richt zich steeds meer op data-analyse om fraude op te sporen. Hierdoor verandert ook de rol van  ict’ers van ‘enkel’ draaiend houden van systemen naar aanpassing van de ict aan de nieuwe werkwijze.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...