Beperk risico’s van Windows XP na april

Windows XP is inmiddels meer dan een decennium oud en fabrikant Microsoft stopt per acht april de ondersteuning voor het OS, dat nog gebaseerd is op de kernel van Windows NT. Volgens Login Consultants is er geen reden tot paniek. Met gerichte maatregelen kan het systeem nog enige tijd gebruikt worden.

Login Consultants constateert dat sommige organisaties moeite hebben Windows XP volledig uit te faseren vóór acht april, het moment dat de ondersteuning van het besturingssysteem eindigt en er niet langer beveiligingsupdates beschikbaar komen die de computer beschermen tegen virussen en andere schadelijke software.

Chris van Werkhoven, Principal Architect bij Login Consultants , geeft echter aan dat Windows XP ook na april gewoon blijft functioneren. “Er zijn diverse maatregelen die organisaties kunnen treffen om Windows XP nog een tijdje te blijven gebruiken.” Van Werkhoven wil organisaties zeker niet aanmoedigen om Windows XP te blijven gebruiken na acht april 2014 en adviseert iedereen om voor die datum te migreren. “Voor sommige organisaties is het gewoonweg (nog) geen optie om Windows XP helemaal vaarwel te zeggen, bijvoorbeeld omdat nog niet alle applicaties compatibel zijn met of nog niet getest zijn op Windows 7 of 8. Paniek is nergens voor nodig en het te overhaast migreren, kan zelf eveneens weer voor problemen zorgen.”

Als het nodig is tijd te overbruggen om een beheerste migratie mogelijk te maken, raadt Login Consultants een aantal maatregelen aan. Een belangrijke risicofactor is Internet Explorer. Dit is immers op de computer het venster naar buiten en veel aanvallen op XP komen via de browser binnen. Door Internet Explorer te deïnstalleren en gebruik te maken van Chrome, wordt het risico beperkt. Voorlopig ondersteunt Google Chrome op Windows XP. Een andere maatregel kan het afnemen zijn van de administratieve rechten voor de reguliere gebruiker. Dit reduceert het risico dat kwaadwillende software wordt geïnstalleerd.

Meer maatregelen publiceerde Login Consultants in een whitepaper, dat hier te downloaden is.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...