Besmetting van mobiel via pc stijgt snel

schap met blikjes spam

De eerste helft van 2015 is de veiligheid van mobiele netwerken steeds vaker bedreigd door besmetting vanuit pc’s en laptops. Dit blijkt uit een rapport van Alcatel-Lucent.

Het rapport H1 2015 van Motive Security Labs over malware (eerste half jaar 2015) bestudeert de algemene tendensen en de statistieken over besmettingen van toestellen die verbonden zijn via mobiele en vaste netwerken. De gegevens komen van vaste en mobiele netwerken die voorzien zijn van de Motive Security Guardian-technologie. Dit controleert het netwerkverkeer van meer dan 100 miljoen terminals.

In het rapport van het eerste semester van 2015 is naar schatting  tachtig procent van de malware-besmettingen in mobiele netwerken afkomstig van pc’s en laptops die werken met Windows. Deze conclusie verschilt in aanzienlijke mate van de bevindingen van 2013 en 2014, toen de mobiele netwerken praktisch evenveel werden besmet door Android- en Windows-terminals.

Pc’s en laptops zijn het favoriete doelwit van cybercriminelen die massaal hebben geïnvesteerd in het malware-ecosysteem van Windows. Hun aandeel in het besmettingspercentage van mobiele netwerken is enorm gestegen, aangezien deze laatste steeds meer worden gebruikt als primaire toegangsweg voor internet.

Patrick Tan, algemeen directeur van Network Intelligence bij Alcatel-Lucent: “De moderne smartphone vormt een ideaal platvorm voor bedrijfs- en privé-spionage, informatiediefstal, DoS-aanvallen op bedrijven en overheidsinstanties en ook bank- en reclamefraude. Een smartphone kan heel eenvoudig worden gebruikt voor het maken van foto’s, films, audio-opnames en netwerkscans en de resultaten kunnen voor analyse onmiddellijk worden doorgestuurd naar een veilige site. Daarom geeft Alcatel-Lucent de voorkeur aan beveiligingsoplossingen die gebaseerd zijn op het netwerk en die in staat zijn malware te detecteren voordat deze schade kan aanrichten.”

De grootste gevaren schuilen met name in spyphone applicaties die oproepen, sms’jes, locaties, e-mails en surfgedrag traceren. Ook scareware applicaties die proberen losgeld te krijgen door de gebruiker te doen geloven dat zijn telefoongegevens gecodeerd zijn spelen een grote rol. Verder zijn er inmiddels  identiteitsdiefstalapplicaties verschenen die persoonlijke gegevens van de gebruiker op de terminal stelen.

Nog steeds populair zijn de Trojaanse paarden. In de bankwereld proberen ze gegevens en nummers van creditcards te ontfutselen. Ook via sms worden Trojaanse paarden ingezet. Hier gaat het met name om sms’en die geld genereren door berichten te sturen naar nummers met bijkomende kosten.

Kwaadwende adware die persoonlijke informatie misbruikt om zonder toestemming vervelende, doelgerichte advertenties te sturen, en een proxy-applicatie waarmee hackers anoniem kunnen surfen op het web via een besmet telefoontoestel – op kosten van de eigenaar doen opgeld.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...