Bestand met hoogste snelheid ooit verstuurd

Er is een nieuw record gevestigd voor de snelste data-overdracht. Onderzoekers van de Optical Network Group van het University College London stelden het onlangs op 1.125 terabit per seconde. Het is de snelste data-overdracht tot nu toe tussen één zender en ontvanger. De snelheid van in totaal 153 gigabyte per seconde is volgens de onderzoekers genoeg om alle afleveringen van Game of Thrones in één seconde te downloaden.

Om het record te vestigen maakten de onderzoekers gebruik van 15 kanalen om het signaal met die snelheid te kunnen verzenden. Daarbij maakte elk gebruik van een andere golflengte en wordt ook nog apart gemoduleerd.

Voeg je die kanalen samen, ontstaat wat de wetenschappers een superkanaal noemen. Een speciaal daarvoor samengestelde  ontvanger met hoge bandbreedte vangt het signaal vervolgens op en decodeert het vervolgens.

Nu dit is geslaagd komt de volgende stap: het gebruik van deze techniek in een glasvezelkabel. Hier kleeft het risico aan dat het signaal onderweg verstoord kan raken.

Vooral de opkomst van het Internet of Things (IoT) met enorm veel data-overdracht, doet de vraag naar meer bandbreedte stijgen. Om hieraan tegemoet te komen is alleen snelle glasvezel niet voldoende.

Gerelateerde berichten...