Bestrijder WannaCry ontwikkelde zelf malware

bank bankdata bankpas

Degene die in 2017 de wereldwijde aanval van ransomware WannaCry wist te stoppen, bleek zelf malware te hebben ontwikkeld. Dat meldt ZDNet op basis van onderzoek. Het online magazine baseert zich op documenten uit de Amerikaanse rechtbank.

Marcus Hutchins geeft in een blog zelf toe dat hij malware als Kronos zelf heeft gemaakt, voornamelijk om er banken mee aan te vallen. Ook voor de rechtbank gaf hij toe schuldig te zijn en ook spijt te hebben. In zij blog stelt Hutchins dat hij inmiddels wijzer is geworden en dat hij zijn tijd in het vervolg besteden zal aan het bestrijden van virussen en malware.

Toch zal hij zijn straf niet ontlopen. Ondanks dat de Amerikaanse rechtbank acht andere zaken tegen de ex-hacker seponeerde, kan hij alsnog vijf jaar krijgen plus boetes van bij elkaar 250.000 dollar (omgerekend rond de 223.000 euro.

De Britse malwarespecialist werd al in 2017 opgepakt toen hij In Las Vegas een hackingconferentie bijwoonde.

In 2017 werden in zeker 150 landen over de hele wereld honderdduizenden computers getroffen door deze vorm van rasomware. In navolging daarvan werden al snel vele andere vergelijkbare malwaresoorten verspreid.

Of de Brit ook hiermee te maken had is nog niet duidelijk. In juni van dat jaar werd de Rotterdamse haven bijvoorbeeld zwaar getroffen door een zeer vergelijkbare malwaresoort, genaamd Petya.

 

Gerelateerde berichten...

X