Beveiliging topprioriteit bij opslag bedrijfsgegevens in cloud

cloud

Een op de vijf bedrijven ondervindt problemen met hun aanbieder van cloud-opslag, zoals gegevensverlies en een gebrekkige beveiliging.

Uit een wereldwijde enquête door Barracuda Networks onder 912 bedrijven blijkt dat er sprake is van een sterke terughoudendheid om cloud volledig te omarmen ondanks dat 83 procent van de respondenten back-ups van hun bedrijfsgegevens in de cloud opslaat. Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde bedrijven slaat minder dan de helft van hun gegevens op in de cloud, terwijl bijna een op de vijf (17 procent) helemaal geen gebruikmaakt van cloud-gebaseerde opslag.

Van de bedrijven die gebruikmaken van een oplossing voor cloud-opslag geeft meer dan tweederde (69 percent) aan dat hierbij sprake is van vertrouwelijke gegevens. Desondanks heeft bijna een op de vijf (16 procent) van de respondenten problemen ondervonden met hun cloud-aanbieder. 42 procent constateerde dat de gegevens die zij bij hun leverancier onderbrachten niet afdoende waren beveiligd. 40 procent gaf aan dat hun gegevens in de cloud niet toegankelijk waren toen zij die nodig hadden. Meer dan een derde (37 procent) meldde zelfs dat hun cloud-aanbieder hun gegevens was kwijtgeraakt.

Circa 89 procent van de ondervraagde bedrijven noemde de beveiligingsreputatie van hun cloud-leverancier als een belangrijk tot zeer belangrijk selectiecriterium. Ze gaven aan tot twee keer meer geneigd zijn om de beveiliging van hun gegevens over te laten aan een leverancier van beveiligingsoplossingen dan aan een leverancier van storage-oplossingen (53 procent versus 23 procent).

Wieland Alge, vicepresident en directeur EMEA bij Barracuda: “Bedrijven zijn zich terdege bewust van het feit dat de beveiliging een topprioriteit moet zijn als ze vertrouwelijke gegevens aan de cloud toevertrouwen. Cloud-aanbieders met de beste beveiligingsreputatie genieten ook het meeste vertrouwen. Dit vertrouwen kunnen zij opbouwen dankzij de integriteit en reputatie van de technologische oplossingen die zij gebruiken voor het beschermen van de gegevens van hun klanten”.

Belangrijke bevindingen onder Nederlandse bedrijven:
·     Slechts 8 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven slaat al hun bedrijfsgegevens in de cloud op
·     12 procent maakt helemaal geen gebruik van de cloud, terwijl 56 procent minder dan de helft van hun gegevens in de cloud opslaat
·     Van alle bedrijven die gegevens in de cloud opslaan, heeft 36 geen vertrouwen in de beveiliging daarvan
·     62 procent noemt de beveiligingsreputatie van hun cloud-aanbieder een uiterst belangrijk selectiecriterium
·     21 procent van de ondervraagde bedrijven heeft problemen ondervonden met hun leverancier
·     De belangrijkste redenen waarom Nederlandse bedrijven ervoor kiezen om geen back-ups van al hun gegevens in de cloud op te slaan, zijn zorgen rond de beveiliging (33 procent) en kosten (25 procent).

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...