Bijna 4000 euro voor bankgegevens op dark web

dark

Veel mensen hebben bij het begrip dark web de associatie met nerds op een zolderkamer. Ze realiseren zich niet dat het ‘dagelijkse’ zichtbare web slechts 4% van alle beschikbare websites toont. “Er zijn op dit moment meer dan 30.000 websites op het dark web,” zegt Adrianus Warmenhoven, cybersecurity-expert bij NordVPN.

Betaalkaartgegevens goedkoop

In een nieuwe studie van de security-specialist is een marktplaats op het dark web geanalyseerd die tot op de dag van vandaag meer dan 720.000 items en gegevens voor 16,57M euro illegaal heeft verkocht. De prijzen voor Nederlandse items of gegevens varieerden van 11,52 euro tot 3605,42 euro. Bankrekeninggegevens waren met een gemiddelde prijs van 3454,17 euro de duurste handelswaar. Nederlandse betaalkaartgegevens behoorden tot de goedkoopste categorie met een gemiddelde prijs van 11,52 euro.

Hackersgroepen

Onder de items die criminelen wereldwijd verkopen bevonden zich onder meer paspoorten, identiteitsbewijzen, rijbewijzen, e-mailaccounts, betaalkaartgegevens, mobiele telefoonnummers, online-accounts, logins voor bankrekeningen en crypto-accounts en andere persoonlijke gegevens.

“De marktplaats die in onze casestudy is geanalyseerd, is uitgekozen omdat deze in het verleden door grote hackersgroepen is gebruikt,” geeft Warmenhoven aan. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met externe cyberveiligheidsonderzoekers om gebruikers te waarschuwen voor de mogelijke gevaren van illegale activiteiten waaraan mensen op het dark web deelnemen.

Credential stuffing

Net als in andere landen zijn Nederlandse gegevens die criminelen buitmaken via een brute-force aanval, of die zij kunnen raden veel goedkoper. Een andere manier voor hackers om gegevens of digitale activa van een gebruiker te stelen is door middel van ‘credential stuffing’, wat inhoudt dat het gelekte wachtwoord of e-mailadres wordt gebruikt om toegang tot andere platforms te krijgen. Daarom zijn online accounts goedkoop: een gehackte Netflix-account kost maar 9,58 euro, een Uber-account 11,50 en een Twitter-account slechts 1,92.

Beleggingsrekeningen duurder

Cryptoportemonnees en beleggingsrekeningen kosten meer dan accounts voor betalingsverwerking. Denk daarbij aan PayPal. En zelfs meer dan sommige bankrekeningen. Met een gemiddelde prijs van 362,15 EUR zijn de crypto-accountgegevens van Binance het duurst. Gevolgd door Kraken (351,84 EUR) en Crypto.com (320,93 EUR). Accounts voor betalingsverwerking hebben een gemiddelde prijs van 91,27 EUR. De duurste handelswaar in deze categorie is de CashApp-account. Die kost ongeveer 223.77 EUR.

 

Gerelateerde berichten...