Nokia lanceert blockchain-aangedreven marktplaats voor datasets

blockchain

De Finse telecomgigant Nokia ontwikkelde Nokia Data Marketplace. Dit is een marketplace-as-a-service op basis van blockchain-technologie. De marktplaats stelt derde partijen in staat om data te delen en modellen voor kunstmatige intelligentie uit te rollen.

Veilige blockchain-infrastructuur

Nokia stelt dat zijn nieuwe service gegevenstransactie en -analyse biedt door een veilige, private en geautoriseerde blockchain-infrastructuur.

De Finnen leggen uit, dat partijen in verschillende industrieën kunnen deelnemen aan het blockchain-netwerk. Hierbij kunnen ze gebruikmaken van de voordelen van gedecentraliseerde technologie voor betrouwbare gegevensoverdracht.

Nokia Data Marketplace moet een breed pallet aan diensten mogelijk maken. Hierbij valt te denken aan het opladen van elektrische voertuigen en het genereren van inkomsten uit milieudata. Echter ook aan de automatisering van de toeleveringsketen. Sectoren als transport, havens, energie en gezondheidszorg kunnen ervan profiteren.

Andere aanbieders

Ook verklaarde Nokia, als onderdeel van het verticale integratiepotentieel van zijn blockchain-datamarkt, dat de nieuwe dienst andere aanbieders van communicatiediensten in staat zou kunnen stellen soortgelijke netwerken te ontwikkelen.

Daarnaast kunnen ondernemingen door de marktplaats profiteren van voorspellende modellen om digitale manieren van werken te stimuleren en nieuwe inkomstenstromen aan te boren, schrijft Marketupdate.nl. De site meldt dat Nokia, naast vertrouwde gegevensuitwisseling en het genereren van inkomsten, ook naar de inzet van het nieuwe platform in de richting van vooruitgang bij machine learning kijkt.

Snelle groei

Nokia is een van de meer traditionele ondernemingen die nu blockchain-techniek implementeert in een service-aanbod. De onderliggende technologie ontgroeide de hype- en start-up-fase het afgelopen jaar in snel tempo. Heel concrete toepassingen, ook buiten de financiële sector profiteren er nu van.

Kenners stellen dat de verdere uitrol van blockchain een effect zal hebben dat de impact van de introductie van het internet evenaart. Door het decentraal inzichtelijk maken van transacties zal een efficiencyslag gerealiseerd kunnen worden. Verschillende partijen die nu nog optreden als intermediair (makelaars, verzekeraars, brokers) zullen een andere functie krijgen.

Gerelateerde berichten...

X