Een nieuwe golf Belgische, en vooral Vlaamse, IT-dienstverleners staat op. Via overnames bouwen ze hun regionale aanwezigheid uit. En ze hebben ook internationale ambities, vooral in Nederland. Het recente overnamepad van Conxion en VanRoey bevestigt de trend. Maar in het rijtje passen ook namen als Cheops, Savaco en AXI.
Conxion (spreek uit: connection) is dan wel een snelgroeiende IT-groep uit Waregem, ze zijn, zeker in IT-termen, niet bij de jongste. De groep werd eind vorige eeuw opgericht door Chris Debyser, die nog aan boord is als CEO en ook nog altijd de meerderheid van Conxion in handen heeft.
Maar voor de rest veranderde en verandert er heel wat. Een nieuwe financieel directeur kwam over van telecomgroep Proximus. En durffonds Vectis Private Equity stapte in voor een minderheidsbelang. Mede hierdoor is Conxion uitgegroeid tot een relatief grote speler in Vlaanderen en Nederland met een dozijn vestigingen, meer dan 240 werknemers en een omzet van ruim 75 miljoen euro.
De regionale overname
De groei van het bedrijf is voor een stuk op rekening te schrijven van zijn overnamehonger. Met de recente overname van de kleinere sectorgenoot Cats&Dogs uit Hasselt zit Conxion al aan ruim tien deals de voorbije jaren. Cats&Dogs is gevestigd op de bekende Corda Campus in de Limburgse hoofdstad. En dat is niet onbelangrijk.
Voor Conxion was die locatie op de Corda Campus een van de redenen voor de nieuwe transactie. De groep heeft nu vestigingen op de hele as van West-Vlaanderen tot Limburg. “Hierdoor zijn we voortaan fysiek aanwezig op de volledige as van West-Vlaanderen tot Limburg. We verstevigen als groep onze nabijheid tot klanten in heel Vlaanderen”, aldus een blogbericht naar aanleiding van de overname.
VanRoey
Dergelijke regionale overnames zijn geen uitzondering. Een ander recent voorbeeld is VanRoey. Deze Vlaamse IT-dienstverlener met roots in de Kempen in Turnhout nam enkele weken geleden nog het Limburgse Group K over. Daarmee verstevigt VanRoey zijn geografische aanwezigheid in Limburg.
Met Group K erbij telt VanRoey nu 250 medewerkers en verwacht het een omzet van ruim 70 miljoen euro tegen eind 2025, dus min of meer vergelijkbaar met Conxion. Verdere acquisities in Vlaanderen worden door VanRoey niet uitgesloten. Het is bij IT-dienstverleners een kwestie om dicht bij de klanten aanwezig te zijn. En wat regionaal shoppen kan hierbij helpen.
Inhoudelijke versterking
Overnames brengen de IT-dienstverleners ook inhoudelijke toegevoegde waarde. Zo heeft Group K, het bedrijf dat Van Roey overnam, een sterke focus op cloud en security. ‘We halen een complementaire speler aan boord om onze expertise en marktpositie te versterken, niet in het minst op vlak van managed security’, aldus Joachim Lauwers, CEO van VanRoey, bij de overname.
Die inhoudelijke focus speelde bij Conxion ook. Zo haalt het met Cats&Dogs expertise rond Odoo binnen, de Waalse aanbieder van bedrijfssoftware. “We willen klanten flexibelere keuzes bieden, afgestemd op hun specifieke noden”, klinkt het bij Conxion.
Conxion biedt namelijk evenzeer een hele reeks IT-diensten aan: van connectiviteit, data en AI, een digitale werkomgeving tot cloud- en softwaretoepassingen en cyberbeveiliging.
Cheops, Savaco en AXI met buitenlandse ambities
Ook andere spelers kiezen steeds nadrukkelijker voor een combinatie van regionale verankering en schaalvergroting via gerichte overnames. Cheops, met hoofdzetel in Kontich en ruim 450 werknemers, versterkte zich eind vorig jaar nog met Drive IT uit Herentals, en vervolgens het bedrijf Nimble. Cheops positioneert zich expliciet als managed services provider voor de Belgische markt, met een duidelijke ambitie om te blijven uitbreiden, onder meer richting Nederland.
Savaco uit Kortrijk volgt een vergelijkbaar groeipad. West-Vlaamse De onderneming, die al 34 jaar bestaat, nam de afgelopen jaren onder meer bedrijven als Techne, Atri en Asci over en telt intussen meer dan 300 medewerkers. De dienstverlener, met expertise in cloud, cybersecurity en digitale werkplekken, is aanwezig op 7 locaties in Vlaanderen en met zowaar een kantoor in India.
AXI, met kantoren in Willebroek, Hasselt en het Nederlandse Breda, kiest dan weer voor een breed portfolio: naast infrastructuur en softwareoplossingen zet de groep ook sterk in op niches zoals contractbeheer (met de overname van Contractify vorig jaar) en Microsoft Cloud-expertise (via het inlijven van Spikes eind vorig jaar).
Cegeka (en Cronos) als lichtend voorbeeld
Deze nieuwe generatie Vlaamse groeiers kijkt nadrukkelijk naar twee Belgische namen. Enerzijds de Cronos Groep, het ecosysteem van honderden kleinere bedrijven.
En anderzijds en vooral Cegeka. Vanuit zijn roots in Hasselt groeide Cegeka namelijk uit tot een Europese groep met vestigingen in meer dan 20 landen, ruim 9.000 medewerkers en een omzet die intussen de grens van 1 miljard euro ruimschoots overschreed. Cegeka bewijst dat internationale expansie en lokale verankering hand in hand kunnen gaan.
Of de nieuwe generatie ooit zal uitgroeien tot het niveau van Cegeka of Cronos valt nog af te wachten. Sommige spelers gaan tenslotte ook al jaren mee. Maar hun gestage groei toont alvast dat lokale bedrijven meespelen in de markt voor IT-diensten — in België én het (nabije) buitenland.