Koop je als zakelijke gebruiker een smartphone, dan zijn er heel wat dingen om op te letten. Naast zaken als welk merk je interessant vindt of hardware gerelateerde zaken is ook software-ondersteuning erg belangrijk. De afgelopen jaren is de trend dat fabrikanten hier grote sprongen in hebben gemaakt, maar toch zien we ook nog steeds grote verschillen.
Updates voor smartphones bestaan simpel gezegd uit twee verschillende soorten. Zo heb je de updates van het besturingssysteem zelf. Daardoor kun je aan de slag met nieuwe functies en ook het uiterlijk van de software wordt vaak aangepast. Een stuk belangrijker als zakelijke gebruiker zijn de beveiligingsupdates, waardoor je toestel weer een stuk veiliger is.
Zakelijke gesprekken of mails, gemaakte foto’s of inloggegevens van specifieke websites of apps, je wilt natuurlijk niet dat die uitlekken of gehackt worden. Dankzij beveiligingspatches houd je je toestel veiliger, er worden potentiële lekken gedicht en het zorgt ervoor dat kwaadwillenden een stuk moeilijker in je telefoon kunnen komen.
Updatebeleid van Apple
Heb je een iPhone van of voor de zaak in bezit, dan krijg je minimaal vijf jaar OS- en beveiligingsupdates. Die vijf jaar gaat in vanaf de eerste dag van de verkoop van het apparaat. Koop je zo’n toestel twee jaar nadat ‘ie geïntroduceerd is, dan krijg je dus nog minimaal drie jaar updates. Het kan trouwens maar zo dat bepaalde Apple-toestellen langer updates ontvangen, wat in de praktijk ook vaak het geval is.

Het bedrijf is hier zelf nogal wazig over en documentatie is nagenoeg niet te vinden. Met genoemd updatebeleid voldoet Apple dus aan de aankomende Cyber Resilience Act, een Europese wet die eind 2027 in moet gaan. Daarvoor moeten fabrikanten hun producten minimaal vijf jaar voorzien van beveiligingsupdates. In Engeland is al een regel ingevoerd waarbij fabrikanten verplicht moeten aangeven hoe lang ze hun apparaten voorzien van software-ondersteuning en -updates. In de summiere info die Apple daar bijvoorbeeld heeft gedeeld over de Apple iPhone 15 Pro-ondersteuning lezen we: “Minimum 5 years from the first supply date”.
Langer updates als je kiest voor Android
Ben je van plan om echt met je toestel te doen, totdat ‘ie niet meer kan en wil je zo lang mogelijk updates ontvangen? Dan zijn er verschillende fabrikanten die Android-smartphones uitbrengen met een langer updatebeleid dan bij Apple. Kies je voor een recent Google Pixel-toestel of een high-end model van Samsung, dan krijg je maar liefst 7 jaar lang de nieuwste functies en beveiligingspatches op je toestel.
Lees ook: Dit zijn 4 zakelijke voordelen van een Samsung Enterprise Edition-toestel
Zo werden de Google Pixel 9-telefoons in 2024 standaard uitgeleverd met Android 14, maar krijgen ze tot en met Android 21 nog updates. Ook beveiligingsupdates rollen 7 jaar lang uit en dus tot en met 2031. Datzelfde beleid geldt voor de Galaxy S- en Galaxy Z-toestellen van Samsung. We hebben het dan over de Samsung Galaxy S24, Z Flip 6, Fold 6 en nieuwer. De frequentie van de uitrol van beveiligingspatches is maandelijks en daarmee behoren beide merken tot de absolute top.
Betaalbaardere Samsung-toestellen krijgen een jaartje minder lang updates en ook is de frequentie van de uitrol een stuk minder snel. Bij een Galaxy A-smartphone zoals de in 2025 onthulde A26, A36 of A56 mag je zes jaar Android- en beveiligingsupdates verwachten.

Andere Androidfabrikanten en hun updatebeleid
Wil je vaker wisselen en kun je dus wel af met een updatebeleid dat korter is dan bij Google en Samsung? Bij bijvoorbeeld OnePlus of Oppo verschilt dat erg per prijsklasse, maar bij de high-end modellen krijg je vier grote Android-updates en updates om je toestel veilig te houden rollen vijf of zes jaar lang uit. Bij budgettelefoons van het merk mag je slechts twee Androidupdates en drie jaar beveiligingspatches verwachten.
Bij Motorola verschilt het beleid ook weer heel erg per toestel en dan weer niet per se qua prijsklasse, waardoor er geen eenduidig antwoord te geven valt. Zo zijn er toestellen van de fabrikant te koop die mogen rekenen op vijf grote OS-updates en zes jaar lang beveiligingspatches krijgen, terwijl duurdere modellen weer minder ondersteuning krijgen.
Dan zijn er nog heel veel andere merken die Android-smartphones op de markt brengen. Daarbij kun je denken aan onder andere HMD Global – die toestellen uitbrengen onder de merknaam van Nokia – of bijvoorbeeld Xiaomi, Sony en Nothing. Bij die merken zien we ook verschillen qua updatebeleid tussen duurdere en betaalbaardere modellen, maar meer of sneller updates uitrollen dan Apple, Samsung of Google doen ze (nog) niet.
Conclusie: hier krijg je de meeste updates
Zijn (beveiligings)updates alles voor je, dan kun je dus het beste terecht bij Google of Samsung. Google introduceert later dit jaar nog hun Pixel 10-smartphones. Het ligt in de lijn der verwachting dat we weer vier modellen gaan zien, hetzelfde als bij de Pixel 9-familie. Samsung heeft begin januari van dit jaar haar Galaxy S25-toestellen onthuld en onlangs werden ook twee high-end foldables gepresenteerd. Dit jaar verwachten we geen smartphones meer van het merk met zeven jaar ondersteuning.