Britse tiener waarschijnlijk brein achter Lapsus$

fraude cyberbende

Een zestienjarige tiener uit Groot-Brittannië is waarschijnlijk het brein achter hacekersgroep Lapsus$. De groep zit achter de recente hackaanvallen op techreuzen als Microsoft, Okta en NVIDIA.

Volgens persbureau Bloomberg woont de jongen met zijn moeder niet ver van de Universiteit van Oxford. Hij krijgt in elk geval hulp van ongeveer even oude jongen uit Brazilië en waarschijnlijk nog een onbekend aantal anderen. Bloomberg maakt geen namen bekend. De aliassen zouden “White” en “breachbase” zijn.

Het persbureau baseert de gegevens op informatie van onderzoekers binnen de getroffen techbedrijven. Ondanks al die informatie is de jongen zelf nog niet gevonden.

Broncodes

In totaal lijken zeven gehackte accounts het werk te zijn van Lapsus$. Een van de hackers leverde zulk goed werk af dat de aanval volgens onderzoekers van de getroffen bedrijven, geautomatiseerd leek opgezet.

Lapsus$ zette de techreuzen openlijk te kijk door broncodes en interne documenten te lekken. Vooral Okta kwam hierdoor in de problemen, omdat een afnemer van het bedrijf door de hack was getroffen, net als 2.5% van de klanten van het bedrijf.

De hackersgroep kreeg het zelfs voor elkaar om in te breken in Zoomvergaderingen van een aantal gehackte bedrijven. Vervolgens richtte de groep hun pijlen op medewerkers en adviseurs die de lekken probeerden te dichten.

Bloomberg kreeg het uiteindelijk voor elkaar om de moeder van de jonge hacker kort te spreken. Dat ging echter alleen via de videodeurbel. De moeder ging niet inhoudelijk op de zaak in, en zei dat dat een kwestie is van de politie.

Lees ook:
  • App-beveiliger Okta lijkt zelf gehackt
  • 8 grootste misvattingen over cybersecurity

Gerelateerde berichten...