Bureau BIT hekelt plannen ict-vernieuwing kustwacht

Het Nederlandse Bureau ICT-toetsing (BIT) kraakt kritische noten over de vernieuwingsplannen voor de ICT-systemen van de kustwacht. Het BIT schrijft dat in een adviesbrief aan het Ministerie van Defensie, waar de kustwacht onder valt.

Het project zou volgens schattingen 45 miljoen euro moeten kosten. Als alles op deze manier wordt doorgevoerd moet het project in 2022 klaar zijn. Dan zijn alle Kustwachtstations ook ondergebracht in Den Helder.

Van de in totaal 97 miljoen die de kustwacht heeft, gaat die 45 miljoen naar ontwikkeling van een overkoepelend ICT-systeem voor de diverse functies. Die zijn nu verspreid.

 

Onverstandig

“Wij vinden het onverstandig en risicovol om te beginnen met de realisatie van één maatwerk gebruikersinterface voor vijf nog aan te schaffen applicaties. En zekerom die in één grote stap tegelijk in te voeren”, aldus BIT in het rapport.

BIT vindt dat het beter is het grote programma op te breken in een aantal stukken. Deze kun je vervolgens apart invoeren. Verder moet men per project bekijken hoe het budget ervoor staat. Dit moet ook elk jaar opnieuw gebeuren zodat de kosten niet uit de hand kunnen lopen.

 

Deelprojecten

Het project ‘MOC Kustwacht’ staat onder verantwoordelijkheid van IT-dienstverlener van Defensie, het Joint IV Commando (JIVC). Het gaat omvat de volgende deelprojecten

• vernieuwing van de applicaties voor CCC en MIK
• migratie van het datacenter en overdracht van de IT-dienstverlening van de Kustwacht naar het JIVC
• vervanging van de huidige IT-werkplekomgeving
• overdracht van het beheer van systemen voor het lokaliseren van schepen van de Kustwacht naar Rijkswaterstaat
• vervanging van zend- en ontvangstapparatuur voor radiocommunicatie

 

Noordzee

De Kustwacht wil graag meer ‘informatiegestuurd optreden’. Dit betekent betere en meer informatie over de situatie op de Noordzee. Daarmee kunnen de reddingswerkers varende en vliegende middelen doeltreffender inzetten. Ook wil de Kustwacht zich voorbereiden op ontwikkelingen op de Noordzee. Denk daarbij aan de uitbreiding van windmolenparken en de Brexit. Het nieuwe systeem moet volgens de Kustwacht zorgen voor grote slagkracht en grotere efficiëntie.

 

Gerelateerde berichten...