Camera van wetenschappers maakt foto van 3,2 gigapixel

melkwegstelsel

3,2 gigapixel is momenteel het formaat van de grootste digitale foto ooit. Wetenschappers van de Amerikaanse Stanford-universiteit maakten met een nieuwe camera onlangs een foto van dit formaat.

Een groep wetenschappers werkte er een half jaar aan. Dit werk lag tussendoor wel maanden stil vanwege de corona-uitbraak.

Chili

De nieuwe camera die 3,2 gigapixel, dus 3.200 megapixel aan kan, wordt nu eerst helemaal afgemaakt. Volgend jaar komt hij dan terecht op een grote telescoop in Chili. De ultra hoge resolutie moet donkere materie beter en scherper in beeld brengen. Dat betekent dat het onderzoek hiernaar verder kan gaan.

Vanaf de telescoop gaat de nieuwe camera tien jaar lang een paar keer per week een foto maken. De beelden moeten naast meer informatie over donkere materie over het algemeen meer inzicht in het heelal geven.

Dat is mogelijk doordat de beelden zo scherp zijn dat je er van grote afstand veel meer mee kunt waarnemen dat met de huidige generatie camera’s die nu op telescopen zitten. De beelden worden later aan elkaar gezet tot een soort film. De onderzoekers die de camera maakten noemen dit “de grootste astronomische film aller tijden”.

Golfbal

De foto’s die de Chileense Legacy Survey ofwel de Space and Time-telescoop maakt zijn zo groot dat je een golfbal of 24 kilometer afstand nog scherp kunt zien. Wil je een dergelijke foto in een keer helemaal zien, zou je in theorie 378 tv’s met 4K-resolutie nodig hebben.

Om dat resultaat te bereiken heeft de camera 189 sensoren. Om de foto’s te kunnen maken moet de sensoren op de camera, net als bijvoorbeeld een quantumcomputer extreem gekoeld worden. Bij de telescoop komt dat neer op min 150 graden Fahrenheit, otwel min 101.111111 graden Celsius.

 

Gerelateerde berichten...