CeBIT: Merkel laat zich informeren over veilige routers

Merkel bij Lancom

Sinds het bekend worden van afluisterpraktijken door de Amerikaanse en Britse geheime diensten is de roep om meer nationale soevereiniteit op het gebied van informatietechnologie steeds sterker geworden. Bondskanselier Angela Merkel liet zich gister tijdens haar traditionele rondgang op CeBIT informeren over de zeer veilige routers van de Duitse netwerkinfrastructuurleverancier Lancom Systems.

De oprichter van de fabrikant, Ralf Koenzen en mede-eigenaar Stefan Herrlich lieten de bondskanselier het door het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) gecertificeerde routerportfolio zien. Deze specifieke apparatuur biedt een zeer betrouwbaar gebruik van het internet, waarbij de communicatie tussen vestigingen effectief en veilig via een VPN wordt versleuteld, waarbij afluisteren niet mogelijk is.

Deze VPN-routers zijn een positieve uitzondering in de routermarkt, die sterk wordt gedomineerd door Amerikaanse en Aziatische aanbieders. De apparatuur wordt in Duitsland ontwikkeld en geproduceerd, en werkt met een volledig zelfontworpen besturingssysteem: LCOS (Lancom Operating System). Ook de versleutelingstechniek heeft de firma zelf ontwikkeld. Daarnaast geeft Lancom de garantie dat er in zijn producten op geen enkele manier zogenaamde backdoors kan worden geïnstalleerd. De fabrikant gaat uit van de heldere politieke en juridische regels die in Duitsland gelden en ontwikkelt betrouwbare producten die niet beïnvloed worden door de belangen van geheime diensten.

In het gesprek met Angela Merkel ging het met name over de certificering die Lancom medio 2013 ontving van het BSI voor zijn VPN-routers. Deze certificering op basis van ‘Common Criteria EAL 4+’ is het hoogste certificeringsniveau voor commerciële routers.

“De onthullingen in de afgelopen maanden over geheime diensten hebben de thema’s beveiliging en privacy een nieuwe dimensie gegeven”, zegt Ralf Koenzen. “Het is de hoogste tijd om precies vast te stellen waar IT-producten vandaan komen en hoe we ons met eigen technologie teweer kunnen stellen. Bescherming is mogelijk!”
 

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...