CIO’s ontevreden over benutten innovatiepotentieel organisatie

IT on demand

Slechts 2 procent van de CIO’s stelt dat hun organisatie de afgelopen tijd in de positie is geweest om optimaal te kunnen innoveren. Dat blijkt uit het jaarlijkse CIO report van Harney Nash. Iets meer dan een kwart van de CIO’s geeft aan dat het innovatiepotentieel ‘meestal’ wordt gerealiseerd. Het overgrote deel (65 procent) vindt dat hun organisatie het innovatiepotentieel slechts deels heeft benut. Verontrustend is het feit dat volgens het CIO-report 7 procent van de organisaties op geen enkel vlak innoveert.
Als organisaties niet innoveren, heeft dit vergaande gevolgen. Dit wordt extra onderstreept door de resultaten uit het CIO report. Innovatie is volgens CIO’s namelijk zo belangrijk dat zij vinden dat organisaties nieuwe technologieën moeten omarmen, omdat zij anders marktaandeel verliezen. 28 procent zegt dat organisaties door innovatie zich kunnen onderscheiden. Slechts 1 procent vindt innovatie niet belangrijk. Het percentage CIO’s dat veel potentie ziet in innoveren is gestegen met 4 procent ten opzichte van 2011.

Innovatiekloof steeds groter
Het verschil tussen het percentage dat veel potentieel ziet in innoveren en het percentage dat deze innovatie volledig realiseert is de zogenaamde innovatiekloof. Deze innovatiekloof is de afgelopen drie jaar steeds groter geworden. In 2011 was er een innovatieachterstand van 65 procent, in 2012 68 procent en in 2013 steeg het percentage naar 69.

Roland Steenvoorde, directeur van Harvey Nash Executive Search: “Het is logisch dat CIO’s gefrustreerd raken van het feit dat het innovatiepotentieel binnen de organisatie vaak niet wordt gerealiseerd. Innoveren is ontzettend belangrijk, kijk maar naar alle grote namen om ons heen. Vrijwel iedereen heeft die positie bereikt door een vernieuwend product of dienst in de markt te zetten. Gelukkig kan de CIO een belangrijke rol spelen in het creëren van een innovatiecultuur binnen de organisatie. Van het promoten van samenwerken tot aan het actief aanmoedigen van het gebruik van de cloud; dergelijke stimulaties zorgen uiteindelijk voor vernieuwende en innoverende ideeën.”

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...