Aan dure ERP valt (n)iets te doen

Brenno de Winter

Veel bedrijven en overheden hebben een enorm defaitistische houding rond ICT. Dat zaken niet goed zijn accepteren veel mensen als een fact of life. We iets anders beweert is naïef… of toch niet?

Neem bijvoorbeeld de implementatie van ERP, waarbij het sinds jaar en dag regel is dat je je bedrijf telkens weer moet aanpassen aan de stand der techniek. Bedrijfsprocessen moeten keer op keer op de schop en eens in de vijf jaar doen we de implementatie van begin tot eind over. Dat houdt het circus van schaarse dus dure topconsultants volcontinu in beweging.

Op basis van andere dogma’s draaien we ook rondjes in andere cirkels. Want u weet ook dat iedere overheid, ieder bedrijf en ieder bedrijfsproces uniek is. Zelfs al doet de concurrent ogenschijnlijk hetzelfde, u en ik weten dat er een wereld van verschil is. Dus als wij maatwerk bestellen dan betalen we – zeker bij ERP – graag de volle mep voor de aanpassingen net als de concurrent, want de concurrentiestrijd moet wel eerlijk gevoerd worden.

En dus is ERP voor veel ondernemingen een martelgang geworden. Denk aan het verhaal van Samas, dat na een suboptimale SAP-implementatie een aandelenemissie moest doen om maar niet failliet te gaan. Illustratief is de reactie van SAP die stelt vooraf ‘te hebben gewaarschuwd’. Ook een paar jaar later legde Hans Breukhoven schuldbewust uit hoe zijn bedrijf fout zat bij de SAP-implementatie, waardoor Free Record Shop voor het eerst in haar bestaan verlies draaide. Dat hoort nu eenmaal bij de Rolls Royce onder de systemen legde hij ons uit op BNR. Of wat te denken van OAD? Zou er een causaal verband bestaan tussen de ondergang van deze vervoersreus en de mislukte implementatie van Progress die vijf jaar duurde en 25 miljoen euro kostte?

Bedrijven blijven ten onrechte geloven dat het nu eenmaal niet anders kan. Stel dat de concurrent grofweg hetzelfde levert als uw bedrijf en ongeveer dezelfde bedrijfsprocessen en behoeften heeft. Behoort een zekere standaardisatie dan misschien niet toch tot de mogelijkheden? Wat als er oplossingen bestaan, waarbij licenties niet verlopen maar blijven gelden? En wat als u kunt samenwerken met uw concurrent om gezamenlijk kosten te drukken? Die mogelijkheid bestaat met open source ERP-software. Diverse aanbieders bieden een behoorlijk volwaardig pakket. Er blijft maar een klein gedeelte over dat echt klant-specifiek blijkt te zijn en de rest is investering in het grotere geheel.

Licenties van ERP open source verlopen nooit en je kunt tijdig een project weghalen bij een bedrijf voordat iets uit de klauwen loopt. Toegegeven, je hebt niet de Rolls Royce onder de ERP-pakketten, maar een Audi, BMW of Alfa Romeo rijdt ook prima, toch? Anderzijds hoef je ook geen verlies te draaien, een aandelenemissie doen of erger.

Vindt u deze column te kort door de bocht? Dan laat u alles toch lekker bij het oude. Een leger aan consultants zal u daarvoor dankbaar zijn!

 

Brenno de Winter is onderzoeksjournalist met expertise in beveiliging en privacy

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...