Bedrijf te koop

Afas

Fusies en overnames zitten in de lift. Van welgestelde Nederlanders, investeringsfondsen, pensioenfondsen en buitenlandse investeerders en bedrijven stroomt weer geld naar de markt. Nederland is traditioneel een politiek en economisch stabiel land en een uitvalspoort naar Europa en de rest van de wereld.

In december 2013 is Total Specific Solutions, een onderdeel van Strikwerda Investments, verkocht aan het Canadese Constellation Software, dat een omzet heeft van ruim $ 800 miljoen. Dit is een duidelijke indicatie dat Constellation naar het buitenland wil. De verkoop leverde naar verluidt bij een omzet van € 174 miljoen een verkoopprijs van € 240 miljoen op. Dat is € 1,38 voor elke euro omzet, een mooi resultaat. TSS behaalde in 2012 een omzet van € 201 miljoen, maar het bedrijfsonderdeel TASS, gespecialiseerd in softwareontwikkeling, met een omzet van € 27 miljoen bleef buiten de deal. TSS is gespecialiseerd in verticale software voor onder meer de zorg en hypotheken. Geld kun je niet opeten, dus het ligt voor de hand dat Strikwerda nieuwe investeringen gaat doen.

Opvallend is de transactie waarbij het door fraude geplaagde Imtech concern zijn ict-divisie wil verkopen. Begin 2014 stonden er in media beschuldigingen dat Imtech ambtenaren van de Zwitserse dochter Fritz & Macziol zou hebben omgekocht. Natuurlijk ontkent bestuurder Paul van Gelder de beschuldigingen, maar het kwaad is al geschied. Het doel van de verkoop is om met de opbrengst de schuldenlast van het concern te verlagen. Hier zie je dat ernstige perikelen in een andere tak van het concern verregaande gevolgen hebben voor in dit geval de ict-divisie. Volgens CEO Gerard van de Aalst hebben zich tientallen gegadigden voor de divisie gemeld. In financiële kringen heerst de opvatting dat de divisie wel € 280 miljoen kan opbrengen.

ICT levert 15 procent van de concernomzet in 2013 en bestaat uit een waaier van onsamenhangende activiteiten in hardware, software, business intelligence, data en telecommunicatie, ERP software, SAP software, infrastructuren, cloud computing en ga zo maar door. De activiteiten vinden plaats in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Scandinavië, Oostenrijk, Zwitserland en Oost-Europese landen. Ga er maar aanstaan om dat te verkopen. Het ligt voor de hand dat een aantal bedrijfsonderdelen apart in de etalage zijn gezet en dat de divisie uit elkaar valt.

Volgens Imtech steeg de omzet van deze divisie in 2013 met 11 procent. Ruim 7.000 klanten brachten een omzet op van € 740 miljoen. Dat leverde een EBITDA op van € 32,7 miljoen oftewel 4,4 procent van de omzet. Netto is er dus nauwelijks winst. Bij de divisie werken 2.380 medewerkers. De verschillende bedrijfsonderdelen hebben afwijkende waarden, maar een opbrengst van € 280 miljoen zou dan voor iedere euro omzet over 2013 een gemiddelde prijs opleveren van bijna 0,38 eurocent.

De omzet van het verticale softwarebedrijf TSS is veel meer waard dan die van het ict-conglomeraat van Imtech. Zou er voor Van de Aalst niet meer in het vat zitten?

Adriaan Meij is directeur van AME Research B.V. dat financieel onderzoek naar marktsegmenten en ondernemingen publiceert. www.ame.nl

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...