ChatGPT

Stef Joosten NXTcontent ChatGPT
Stef Joosten, Hoogleraar Informatica aan de Open Universiteit en Senior Management Consultant bij Ordina

ChatGPT -relatief nieuw, maar nu al populair- is een toepassing van kunstmatige intelligentie, die (vooralsnog) vrijelijk op het internet te gebruiken is. Vanochtend heb ik met ChatGPT gechat om een computerprogramma te schrijven voor hyperlinks tussen 500 bestanden. Niet het simpelste klusje, maar ik was binnen een paar uur klaar. Ik viel van m’n stoel met het verrassend bruikbare resultaat en de menselijke presentatie. Het was dezelfde verbazing als mijn allereerste vraag aan Google…

Toch is er ook wel wat op aan te merken. ChatGPT geeft niet op alle vragen een juist antwoord, zoals ook vermeld in de disclaimer. Als je ChatGPT vraagt: “Kun je Woutertje Pieterse samenvatten?” verschijnen drie alinea’s die refereren aan het kinderboek van Annie M.G. Schmidt uit 1946 en wordt voorbijgegaan aan het beroemde werk van Multatuli uit de 19e eeuw. Om te begrijpen hoe dat komt moet je eerst weten hoe ChatGPT werkt.

ChatGPT maakt zinnen af met een ‘Large Language Model’ (LLM) dat de waarschijnlijkheid inschat op basis van miljoenen teksten op internet. Een mens doet dat op basis van associaties met herinneringen. Daarin verschilt een LLM wezenlijk van het menselijk denken. Een LLM weet niet wat waar of onwaar is, dus produceert ook onjuiste antwoorden. Dat zal ongetwijfeld snel verbeteren. Maar een LLM heeft ook geen verstand van goed en kwaad, het heeft geen geweten en streeft geen doelen na.

De toepassing van het programma roept veel vragen op. Als hoogleraar moet ik gaan bedenken of het maken van een essay nog wel passend is om studenten te oefenen in het kritisch nadenken. Plagiaat door studenten die opdrachten ‘bij elkaar chatten’ ligt continu op de loer.

Je kunt je afvragen of het verbannen van ChatGPT op schoolcomputers, zoals onlangs in New York gebeurde, leerlingen helpt om zich voor te bereiden op de huidige maatschappij. Beter leren we ChatGPT goed in te zetten. En dat brengt meer fundamentele vragen met zich mee…

Het IQ van het programma is nu vastgesteld op 80 en het zal niet lang duren voordat het door het dak gaat. Wat is dan nog het onderscheid tussen mens en machine? En welke ethische dilemma’s roept dit op? Wat als je bijvoorbeeld ChatGPT gebruikt om grote groepen mensen te radicaliseren? Op wat voor manieren is dit soort technologie nog meer te misbruiken, bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity? De maatschappelijke gevolgen kunnen enorm zijn.

Zowel als wetenschapper als IT-professional, heb ik al nuttige toepassingen van ChatGPT voor ogen. Ik verheug me dit te gaan ‘ontdekken’, want alleen de tijd zal ons leren hoe ChatGPT zich verder gaat ontwikkelen…

Lees ook:

Gerelateerde berichten...