Duurkoop is duurkoop

Bart Stofberg Salesforce

Een van de meest gebruikte pakketten ter wereld is Salesforce, het wordt gebruikt over de hele wereld. Het effect daarvan is ook dat er wereldwijde marktwijsheid in Salesforce zit. Als je iets wil dat niet in Salesforce zit, heb je 99,99 procent kans dat je onzin wil. Niemand heeft het nodig, alleen jij. Hmmm. Er is een kans van 0,01 procent dat je gelijk hebt, jouw idee zou een echte verbetering zijn. Dan weet je één ding zeker: het zit in de volgende release van Salesforce, plus nog dertig andere dingen waar jij niet aan hebt gedacht. Kortom: blijf met je fikken van Salesforce af en volg de markt. Aan de andere kant staat de Belastingdienst. Dat is de enige organisatie in de wereld die belasting moet heffen op basis van Nederlandse wetgeving. Bij de Belastingdienst gaat het vaker mis dan bij Salesforce.

 

De zorg is bezig met een inhaalslag op it-gebied. En dat betekent kiezen tussen allemaal verschillende (nou ja, in eerste instantie) software-aanbieders. Ik ben op dit moment informatiemanager van een zorginstelling en spreek regelmatig met leveranciers. Als je dat doet, dan blijkt dat je die leveranciers steeds beter kan indelen in drie categorieën. Belastingdienst en twee soorten Salesforce.

 

Wij van de zorg vinden onszelf heel bijzonder en dus hebben we de neiging altijd net iets meer te vragen dan Utopia. Dat kunnen pakketleveranciers niet leveren en dus komen we terecht bij de Belastingdienst. Maatwerk. Veel beloftes en hoge rekeningen. En veel te weinig realisatie. In het primaire proces kunnen we ons dat niet (meer) veroorloven. We moeten bewegen richting Salesforce. Standaardpakketten, het liefst van de marktleider, en wij passen onze werkwijze aan aan de wijsheid van de markt.

 

Maar dan nog heb je twee soorten leveranciers. Type 1 werkt met een verouderde architectuur. Alles duurt lang en alles is duur. De leverancier levert met plezier maatwerk. De gebruikerskosten zijn complex en hoog. Type 2 is webbased, levert geen maatwerk (“wij steken al onze energie in de volgende release voor alle klanten”). De tariefstructuur is heel eenvoudig en de tarieven zijn ook nog eens laag. Je zou type 1 old school kunnen noemen en type 2 new school. Ik ben in de zorg eigenlijk nog geen leverancier tegengekomen, die niet of helemaal old school was of helemaal new school. De demarcatie tussen old school en new school lijkt messcherp.

 

Natuurlijk heb je ook hybride leveranciers. Old school met een new school jasje aan. Maar dan. Vraag maar: wat is de tariefstructuur? Wat zijn de tarieven? Doen jullie aan maatwerk? Wanneer is het af? Het is aflossing van de wacht. Old school vecht voor zijn bestaan, new school dient zich aan en verovert de markt. Hoed u voor old school!

Gerelateerde berichten...