Puberende managers

Bart Stofberg - Salesforce

De pubertijd is een ingewikkelde fase in ons leven. Vóór de pubertijd is het leven eenvoudig en redelijk overzichtelijk. We moeten genoeg eten en groeien, ons best doen op school, we hebben vrienden en vriendinnen, doen aan sport of zitten op muziek. En natuurlijk hebben we onze ouders die ons leven eenvoudiger en moeilijker maken. Iedereen is bereikbaar, we kunnen overal bij en we spelen leuke spelletjes. Allemaal dingen die zo hun eigenaardigheden hebben en allemaal dingen die soms problemen opleveren, maar ach, als wij die problemen niet oplossen, doen onze ouders het wel.

En dan, ongemerkt, begint de pubertijd. Alles wordt anders, maar ogenschijnlijk verandert er niks. Je hoort stoere verhalen van anderen over wat ze allemaal doen en je denkt: dat wil ik ook. Als je pech hebt, krijg je verkeerde vrienden, die je vertellen over de verlokkingen van alcohol, van roken en van verdovende middelen. Iedereen doet dat, man! En het is geweldig! En voor je het weet, steek je een heleboel geld in dingen die je helemaal niet nodig hebt en waar je vooral last van hebt. Maar ja, je kunt wel aan jouw vrienden vertellen dat jij dat ook doet en dat dat heel stoer is. Jaren later kost het je de grootste moeite om er nog vanaf te komen, als het al lukt. Ach, had je maar een paar vrienden gehad die je van al die gekkigheid hadden afgehouden…

Het zijn moeilijke tijden voor businessmanagers. Tot voor kort was het leven eenvoudig en redelijk overzichtelijk. Sturen op betrouwbaarheid en risico’s voorkomen. En natuurlijk hebben we een heleboel I&T die ons leven eenvoudiger en soms moeilijker maakt. Er waren weleens problemen, maar ach, daar hebben we modellen en een standaardaanpak voor.

En toen, ongemerkt, begon de verandering. Alles werd anders, maar tegelijkertijd veranderde er niks. Je moet ineens wendbaar zijn en innovatief. Als je pech hebt, krijg je mensen over de vloer, die je vertellen over de verlokkingen van nieuwe technologieën, en van big data. Iedereen doet dat, man! En het is geweldig! En voor je het weet, steek je een heleboel geld in dingen die je helemaal niet nodig hebt en waar je vooral last van hebt. Maar ja, je kunt wel aan jouw vrienden vertellen dat jij dat ook doet en dat dat heel stoer is.

Jaren later blijk je vooral allemaal rare legacy te hebben, waar je niet zomaar vanaf komt. Dan zou je toch willen dat je een I&T-afdeling had gehad, waarop je kunt varen. Een I&T-afdeling die je helpt om te onthypen, en die je vertelt aan welke ontwikkelingen je wel of niet wat hebt. Zonder zo’n I&T-afdeling ontwikkel je anders wel een heleboel verkeerde gewoonten…

 

Gerelateerde berichten...

X