Consumentenbond klaagt bij AP over schending privacy Androidgebruikers door Google

locatiepin locatiegegevens

Techreus Google ligt in Nederland onder vuur vanwege het onterecht verzamelen van locatiegegevens. De Consumentenbond en een groot aantal andere organisatie heeft hierover geklaagd bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Google ontfutselt volgens de bond haast ongemerkt toestemming van Android-gebruikers om hun locatiegegevens te gebruiken. Uit aanvullend onderzoek van de bond blijkt bovendien dat bij 54% van de bezitters van een Android-telefoon de functie ‘web&app activiteit’ ingeschakeld is. Hierdoor worden automatisch alle locatiegegevens van zowel internetgebruik als appgebruik automatisch met Google gedeeld. Volgens de bond is dat in strijd met de wet.

De bond is niet de enige klager. Ook de overkoepelende Europese consumentenorganisatie, de Noorse, Zweedse en Tsjechische consumentenbonden doen mee.

Aanleiding voor de klacht is een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet. Hieruit werd duidelijk dat bij nieuwe Androidtoestellen de locatiegeschiedenis standaard inschakelt. Daarbij komt dus ook het automatische inschakeling van de ‘web&app activiteit’ s. Als de gebruiker niets doet staat dus zowel het verzamelen van locatiegegevens als de toegang tot de geschiedenis automatisch aan.

Androidgebruikers met een Google-account gebruiken dit vaak ook op hun tablet of laptop. Dit betekent dus dat Google automatisch alle gegevens van deze gebruikers niet alleen kan inzien maar ook gebruiken. Volgens de Consumentenbond is dit in strijd met de wet.

De bond stelt daarbij dat Google op deze manier gebruikers manipuleert door deze functies automatisch op de achtergrond aan te zetten. In een verklaring stelt de bond dat de techreus expres ‘sturende knoppen’ gebruikt. “Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens,” stelt woordvoerder Gerard Sopierenburg. “En dat moet wel volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).”

 

Vervelend

De meeste consumenten waren hier volgens de klacht van de bond niet van op de hoogte. Een groot deel van hen vindt dit bovendien erg vervelend. Bart Combée, directeur Consumentenbond stelt dan ook dat Google de toestemmingvan de gebruikers ‘ontfutselt’. “Dit terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. Daarom hebben we bij de AP een klacht ingediend. Ook hebben we er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen. En ik roep alle consumenten op om onze actie te steunen.”

 

Amnesty ook

Het indienen van de klacht komt op het moment dat ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International een wereldwijde actie tegen Google start.

Vanaf dinsdag 27 november start namelijk een wereldwijde actie bij kantoren van Google. Dit gebeurt ook bij het Nederlandse kantoor op de Amsterdamse Zuidas. Amnesty wil dat Google onmiddellijk stopt met de ontwikkeling van een zoek-app voor de Chinese markt. Hiermee wordt zoeken naar termen als “mensenrechten” onmogelijk gemaakt.

Volgens Amnesty zou ‘Project Dragonfly’, de voorlopige werktitel van de zoek-app, “onherstelbare schade toebrengen aan het vertrouwen dat internetgebruikers hebben in ’s werelds grootste zoekmachine. Bovendien zou het een gevaarlijk precedent scheppen op het gebied van techbedrijven die overheden in staat stellen om rechten te schenden.”

Naast Amsterdam, demonstreert Amnesty ook in Australië, Canada, Duitsland, Hongkong, Zuid-Afrika, Spanje, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

 

De consumentenbond heeft intussen een uitgebreide toelichting online gezet over de werkwijze van Google rondom gebruik van locatiegegevens. Daarnaast is er een petitie gestart tegen het oneigenlijk gebruik van locatiegegevens.

“Google wil geld verdienen aan ‘beter afgestemde’ reclame, maar het bedrijf gebruikt trucjes om je in te laten stemmen met het volgen van je locatie”, stelt de bond in de toelichting. “Dit vinden wij niet eerlijk en transparant. Wij vinden dat Google gebruikers deze keuze bewust moet laten maken, want locatie is privacygevoelige informatie.”

 

Gerelateerde berichten...