Cybercriminelen werken steeds vaker vanuit Nederland

cyberrisico

Het ontmantelen van het Emotet botnet door de Nederlandse politie stond niet op zichzelf. Al eerder, bij Operation Ladybird, bleek dat internationale cybercriminelen vaak gebruikmaken van de Nederladse digitale infrastructuur. Via AMS-IX zijn de internationale internetverbindingen van ons land uitstekend. Er is een groot aantal datacenters en er is een groot aanbod aan service providers. De politie schreef zelf in januari niet zonder trots nog dat haar “aanpak onderdeel is van de brede bestrijding van cybercrime. We treden pro- en reactief op tegen personen die onze infrastructuur gebruiken voor cybercriminaliteit.”

Terabytes aan data

Toch is er reden tot zorg, zo blijkt uit berichtgeving van het FD. Zo maakte de hackersgroep die de brandstofvoorziening aan de Amerikaanse-Oostkust platlegde gebruik van servers in Nederland. Hun apparatuur met terabytes aan gestolen data zijn onlangs in beslag genomen, laat de politie weten.

In de praktijk echter, wordt slechts een klein deel van criminele activiteiten opgespoord en stilgelegd. Om die reden waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) afgelopen week voor ontwikkelingen die de nationale veiligheid bedreigen. In het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland dat de NCTV in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum opstelde, schrijft de organisatie dat de digitale risico’s onverminderd groot zijn.

Ontwrichtende gevolgen cybercriminelen

“Spionage en voorbereidingshandelingen voor sabotage door andere landen vormen een risico voor onze nationale veiligheid zoals ook beschreven in het eerder dit jaar verschenen Dreigingsbeeld Statelijke Actoren. Ook de inzet van ransomware door criminelen kan maatschappij-ontwrichtende gevolgen hebben. Daarnaast vormt de uitval van digitale processen door natuurlijke of technische oorzaken een risico.”

Samenwerking

Michiel Steltman, directeur van brancheorganisatie Stichting Digitale Infrastructuur Nederland meent intensieve samenwerking tussen alle partijen de enige manier is om criminaliteit effectief te bestrijden. “We hebben hele goede ervaringen met zulke projecten, het zou goed zijn als die een meer structureel karakter kunnen krijgen”, zo meldt het aan het FD.

Gerelateerde berichten...

X