Dashboard ICT-projecten uit VS past goed bij conclusies Elias

Vivek Kundra, van maart 2009 tot en met augustus 2011 CIO van de Amerikaanse overheid, kreeg tijdens zijn recente bezoek aan Nederland een déjà vu. Ook in de VS werd, net als in Nederland nu, overheids-it op een ondoorzichtige en chaotische manier aangestuurd. Er was onvoldoende focus op resultaat. Bij zijn vertrek in 2011 was de situatie een stuk verbeterd. Jundra vertelt ICT/Magazine over zijn bevindingen.

Kundra, geboren in India en opgegroeid in Tanzania, bezocht Nederland vanwege zijn huidige rol als VP Emerging Markets bij Salesforce.com. Hij sprak meteen ook met diverse overheidsorganisaties over de lessen die hij opdeed in zijn tijd in het Witte Huis.

Een van de oplossingen die Kundra aandroeg en goed werkte, zou volgens de oud overheidstopman uitstekend passen in de aanbevelingen van de commissie Elias : een openbaar dashboard voor it-projecten, dat de status publiekelijk bekend maakt. Stel daarbij de regel dat ieder project tussen de vier en zes maanden resultaat moet laten zien. Schrap alles dat langer duurt rigoureus. Over anderhalf jaar zijn de eisen en wensen van gebruikers immers al lang weer veranderd.

“Je maakt zo it-projectleiders aansprakelijk voor het resultaat dat ze bereiken: de kosten, de beoogde doelstellingen en de mate waarin die doelstellingen zijn bereikt”, meent Kundra. “De projectleiders stonden met naam en foto op het dashboard. Iedereen kon zien hoe hun project ervoor stond. Degenen die het goed deden, vonden het geweldig. En degenen wiens project niet helemaal op schema lag, trokken plotseling al heel vroegtijdig aan de bel en vroegen om hulp. Dat was precies wat ik ermee wilde bereiken.

Volgens Kundra heeft een financieel slankere ict-besteding van de overheid ook te maken met het wantrouwen dat momenteel bestaat tussen Nederlandse overheidsorganisaties en it-leveranciers. “Ze proberen waar voor hun geld te krijgen met ingewikkelde Europese aanbestedingsprocedures en duimendikke contracten. Het enige wat je daarmee bereikt is dat partijen die de aanbestedingsregels het best kennen de deal winnen. Niet omdat zij het beste aanbod hebben, maar omdat zij snappen hoe ze – zonder concessies te doen aan de vraag – hun initiële prijs laag kunnen houden en later meerwerk kunnen genereren. Start-ups en andere kleinere bedrijven maken bij voorbaat geen kans. Ik wil pleiten voor wat meer vertrouwen, wat minder aanbestedingsregels en opener afspraken met leveranciers, waarbij je weer van elkaar af kunt als het niet werkt. Dan kun je echt substantieel besparen, dat hebben wij in de VS wel laten zien.”

Lees het hele verhaal van het gesprek dat Mirjam Hulsebos met Vivek Kundra had online of in ICT/Magazine van maart 2015

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...