Datacentersector hard nodig om energiecrisis te lijf te gaan

duurzame digitalisering muis met plantje biologische boeren

De datacentersector is hard nodig om de energiecrisis te lijf te gaan. Wel is daarvoor structureel beleid van de overheid nodig, Dat staat in het rapport ‘Impact 2022’ van de Dutch Data Center Association (DDA). Volgens het rapport vormen datacenters een onmisbaar en steeds belangrijker fundament van de gedigitaliseerde samenleving.

Oplossingen uit datacenters bieden volgens de sector juist in onzekere tijden de mogelijkheid om structurele besparingen te realiseren. Zo zorgt online werken vanuit huis voor een drastische verlaging van energie- en CO2 -uitstoot en kan restwarmte van datacenters helpen in de transitie van Russisch gas naar groene stroom. Daarbij zijn datacenters cruciale investeringspartijen in de financiering van groene energie.

De sector wil graag een bijdrage leveren aan goede besluitvorming op basis van de werkelijke
situatie. Het rapport biedt daarom ook een overzicht van openbare feiten en cijfers.

Nationale datacenterstrategie

De sector pleit al sinds 2017 voor een Nationale Datacenter Strategie.Dat begon tijdens de samenwerking met het Ministerie van BZK, met als gevolg de in de Ruimtelijk Economische Ontwikkel Strategie (REOS). Dit was de basis voor de input in de Nederlandse Omgevingsvisie (NOVI). In 2020 steunde de Kamer dit idee, maar dat leidde tot nu toe niet tot daadwerkelijk beleid.

Intussen zijn de uitdagingen op het gebied van economie, klimaat, energie en soevereiniteit alleen
maar groter. Deze uitdagingen vragen om een overkoepelende, interdepartementale strategie,
goede afstemming en ambitieus beleid. Zonder duidelijk beleid zijn volgens de rapportage zowel onze digitale
doelstellingen uit het kabinetsakkoord als de klimaatdoelen niet te realiseren.

Feiten en cijfers

Op 21 april spreekt de commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer over
datacenters. Stijn Grove, Managing Director DDA zegt het debat erover toe te juichen en uit te kijken naar echt inhoudelijke discussies op dat vlak.  “Het is daarbij van cruciaal belang dat deze discussie gevoerd wordt
op basis van feiten en cijfers over de sector, in plaats van stellingnames gebaseerd op beelden en
mythes.”

Hij voegt eraan toe dat de cijfers over energieverbruik, waterconsumptie en de CO2-emissies openbaar zijn en beschikbaar voor het publiek. “Wij geloven dat deze cijfers laten zien dat de datacenters zeker impact hebben, maar geen overtollig beslag leggen op de Nederlandse schaarse grondstoffen. Te meer omdat de sector een cruciale rol speelt. Zonder datacenters geen digitale samenleving.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...