DDA: Nederland is Europees koploper datacenters blijkt uit nieuw rapport

datacenter digitale infrastructuur

Nederland heeft met Amsterdam de grootste datacenterhub in Europa. De Amsterdamse markt groeide in 2018 met maar liefst 20% in aantal MegaWatt. Daarmee schiet Amsterdam voormalig koploper Londen voorbij.

Dat blijkt uit het rapport ‘State of the Dutch Data Centers 2019’. Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) presenteerde het tijdens de vijfde Nationale Datacenter Dag in het datacenter van Systemec in Venlo. Ger Koopmans, plaatsvervangend Gouverneur van de Koning in Limburg, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

 

Vijfde

Dit meest volledige onderzoek naar de Nederlandse datacentermarkt werd dit jaar voor de vijfde maal uitgevoerd. Net als in voorgaande jaren groeide de Nederlandse markt ook in 2018 weer met dubbele cijfers. Het totale vermogen in MW nam 18% toe.

De 189 Nederlandse colocatie-datacenters beslaan gezamenlijk inmiddels 369.000 m2 datavloer. Het zwaartepunt ligt in de regio Amsterdam. Zo’n 72% van alle datacenters is hier te vinden. De afgelopen acht jaar kende deze regio een gemiddelde jaarlijkse groei van 18,5% in capaciteit.

 

Combinatie

“Vergeleken met de andere Europese koplopers Londen, Frankfurt en Parijs heeft Amsterdam een unieke combinatie van colocatie en hyperscale datacenters.” Dat zegt Stijn Grove, algemeen directeur van de DDA. Hij is dan ook niet verbaasd over de nummer 1-positie. “Nederland, en in het bijzonder Amsterdam, wordt door de uitstekende connectiviteit en het volwaardige ecosysteem gezien als Digital Gateway to Europe. Met de jarenlange dubbele groeicijfers was het een kwestie van tijd dat Amsterdam de andere hubs zou inhalen.”

Datacenterdag

Op Nationale Datacenter Dag openen datacenters die bij de DDA zijn aangesloten hun deuren voor het publiek. Bedoeling is een uniek kijkje achter de schermen van het internet te geven.

Jos Derkx algemeen directeur Systemec in Venlo merkt dat bewustwording rondom data  toeneemt. “Traditionele bedrijven zijn steeds actiever bezig met hun digitale transformatie. Ze kunnen daarvoor overal in Nederland terecht bij datacenters om hun bedrijfskritische infrastructuur professioneel te laten huisvesten.”

Het rapport laat zien dat de vraag naar datacenterdiensten overal toeneemt. Landelijk groeide het totale datavloer-oppervlakte met zo’n 20%. Het belang van de digitale wereld wordt dan ook steeds duidelijker. Onze economie is een digitale economie geworden.

Ontwikkelingen zoals AI, 5G en quantum computing zullen zorgen voor nog veel meer data dan we tot nu toe gezien hebben. Deze technische innovaties zijn alleen mogelijk met een sterke, efficiënte en veilige digitale fundering. Datacenters zijn daar een essentieel onderdeel van. Hun bijdrage aan die digitale wereld wordt steeds zichtbaarder.

De groei van de markt brengt naast kansen ook uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld op het gebied van energiedistributie en beschikbaarheid van groene stroom.

Dit stroomverbruik van datacenters is een veelbesproken onderwerp. Datacenters hebben in de afgelopen jaren dan ook vele acties ondernomen door te investeren in duurzame energieoplossingen en het gebruik van groene stroom. Inmiddels gebruikt 80% van de DDA-deelnemers uitsluitend groene stroom.

 

Restwarmte

Een ander belangrijk onderwerp omtrent energie is datacenter restwarmte. De DDA is actief betrokken bij het versnellen van restwarmteprojecten. Inmiddels hergebruikt 46% van de DDA-deelnemers hun restwarmte, 13% is betrokken bij de uitrol van een warmtenetwerk. Meer dan 33% van de deelnemers heeft plannen voor hergebruik van restwarmte in de nabije toekomst.

“Het is dus absoluut een hot topic voor de Nederlandse datacenters. Maar, er is werk aan de winkel,” stelt Stijn Grove. “Zowel voor de datacenters als netbeheerders, energieleveranciers en regionale overheden, is het echt tijd om restwarmte van datacenters in te zetten. Zo kun je een bijdrage  leveren aan de energietransitie. Als grootste datacenterhub van Europa is het tijd voor Nederland om ook hierin voorop te gaan lopen.”

 

Gerelateerde berichten...

X