De cloud bestaat niet. Spreek daarom van georkestreerde cloud

ballonlampje internetballon

Dé cloud bestaat niet. Cloud computing is een complex fenomeen met veel facetten en een eigen ontwikkelingsweg met diverse stadia.

Zo waren bedrijven in de beginjaren van ‘de cloud’ vooral afnemers van publieke cloud services, zoals internetbankieren of SaaS CRM- of HRM-applicaties. Maar inmiddels zijn veel ondernemingen en overheden zelf ook clouds aan het bouwen, private clouds wel te verstaan. In die zin verandert hun rol van gebruiker naar leverancier van cloud services. Aanvankelijk nog alleen voor interne gebruikers. Maar dit kan makkelijk worden uitgebreid als deze private clouds – al dan niet gedeeltelijk – worden opengesteld voor partners en klanten.

Primaire focus
De omschakeling van de it-afdeling als afnemer van de diensten naar die van leverancier heeft grote gevolgen voor de werkprocessen. Als een onderneming afnemer is, dan ligt het accent bij de functionaliteit van de dienst. Het belangrijkste doel is dan vast te stellen of, wanneer, waar en hoe een bepaalde cloud-dienst kan worden ingezet  Het beheer van de hard- en software op basis waarvan deze dienst geleverd wordt, is niet de verantwoordelijkheid van de afnemer, maar van de aanbieder. Maar het beeld is anders als de onderneming zelf aanbieder is van cloud-services. Nu zijn de hardware, de software en de processen die nodig zijn om de dienst in de lucht te houden de primaire focus van de it-afdeling.

Hybrid cloud

Gartner voorspelt dat cloud computing gestaag terrein zal blijven winnen en dat in 2016 het leeuwendeel van alle nieuwe uitgaven van it-afdelingen op cloud computing betrekking zal hebben. Tegelijkertijd kondigt zich alweer een nieuwe fase in het gebruik van cloud computing aan. Want private clouds bieden in veel gevallen maar een deel van de oplossing. Bedrijven zullen daarom op zoek gaan naar een mix van publieke en private cloud-elementen in de vorm van hybrid clouds. Bijna de helft van alle grote ondernemingen zal in 2017 zulke hybrid clouds opgetuigd hebben, voorziet Gartner. En ook daar houdt de ontwikkeling van het fenomeen niet op, want bedrijven zullen deze hybrid clouds gaan gebruiken om daar nog weer specifieke, eigen cloud solutions aan toe te voegen. Dit vierde stadium heeft nog geen algemeen erkende naam. Gokje? Dit gaat attuned clouds of misschien wel orchestrated clouds heten. In elk geval iets met muziek.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...