De ondergang van de klassieke BlackBerry is compleet

BlackBerry

Het rode knipperende lichtje dat op elk moment van de dag een nieuw bericht meldde. De BlackBerry maakte de scheiding tussen werk en privé diffuus. Het kleine, maar functionele toetsenbord maakte het verwerken van e-mail op elke plek van het huis mogelijk. Kamerleden en ministers gebruikten het toestel vanwege de goede beveiliging. Jongeren omdat ze er gratis berichten mee konden versturen, in een tijd dat het (betaalde) alternatief SMS was.

Niet meer betrouwbaar

Het oermodel van de fabrikant krijgt sinds gisteren geen ondersteuning meer. Toestellen met BlackBerry OS 7.1 of eerder kunnen mogelijk niet meer bellen of sms’en. Gebruikers kunnen ook problemen verwachten met wifi en apps zoals BlackBerry World en Desktop Manager. De fabrikant geeft zelf aan: “Van onze mobieltjes mag vanaf nu niet meer verwacht worden dat ze betrouwbaar functioneren.”

Innovatiestappen

Het einde van de iconische mobieltjes komt niet als een verrassing. Zoals Nokia het moeilijk kreeg toen BlackBerry de overstap naar smartphones maakte, zo wist Apple de volgende innovatieslag te winnen. Blackberry overschatte het belang van een fysiek toetsenbord. Daarnaast onderkende Apple dat de devices onderdeel moesten zijn van een groter geheel. De iPhone gaf op gemakkelijke wijze toegang tot internet en creëerde het met de App Store een wereld die ongekende mogelijkheden bood. Ook speelde BlackBerry te laat in op de populariteit van Android. Dat is inmiddels het meest gebruikte OS in de mobiele markt.

Lage beurskoers

BlackBerry begon in 2010 ook met andere producten. In 2013 volgde een grote ontslagronde en begon de ombouw naar softwarebedrijf. In 2019 boekte het nog een succes met de opdracht van de Navo voor software om de iPhones van zijn werknemers te versleutelen. Het bedrijf heeft een notering aan de Nasdaq-beurs in New York. Het hoogtepunt van de koers was op 1 mei 2008, op $138,87. Het aandeel is nu nog geen tien dollar waard, meldt het FD.

Autofabrikanten

BlackBerry sloot zijn appwinkel en zijn populaire Messenger (BBM) -dienst reeds in 2019. Tegenwoordig richt BlackBerry zich op QNX, het moderne besturingssysteem van BlackBerry dat infotainmentsystemen van Toyota, Audi, Honda en tal van andere populaire autofabrikanten aandrijft.

Gerelateerde berichten...

X