Dekker: Nieuwe AVG-privacywet ontziet vooralsnog kleine bedrijven

Kleine Nederlandse bedrijven en organisaties krijgen iets meer ruimte om na invoering van de AVG-privacywet alsnog aan de regels te voldoen. Wie de deadline van 25 mei (net) niet haalt krijgt niet meteen een boete. Dat stelt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming tegen de NOS.

Vanaf morgen gaat de AVG / GDPR van kracht. Deze Europese privacywet moet zorgen voor een betere bescherming van persoonsgegevens in heel Europa. In Nederland gaat de Autoriteit Persoonsgegevens de wet handhaven. Alle grote en kleine bedrijven, maar ook organisaties, clubs en verenigingen, gaan onder deze wet vallen.

 

Bonnenboekje

Iedereen moet in principe vanaf vrijdag 25 mei precies bijhouden over welke gegevens zij beschikken, van wie ze zijn en wat ze met de gegevens doen. Ook moeten bedrijven en organisaties duidelijk maken hoe lang ze deze data bewaren.

Dekker zegt tegenover de NOS dat hij niet denkt dat de AP meteen klaar staat met het bonnenboekje. Vooral niet bij kleine verenigingen en organisaties. “Als je kunt laten zien dat je ermee bezig bent, zal het echt niet zo zijn dat de AP op 26 mei op de stoep staat bij de voetbalclub. Maar als grote bedrijven er met de pet naar gooien en gegevens op straat komen te liggen, dan hebben ze zeker een enorm probleem.”

 

Geen extra geld

Intussen stelt de minister ook dat de Autoriteit voor de uitvoering van de wet niet nog meer geld krijgt. Hoewel de Ministerraad in maart dit jaar nog besloot om het budget bijna te verdubbelen, stelde de AP vorige maand dat het nog niet voldoende is. Ze maken zich nog steeds ernstige zorgen over hun mogelijkheden tot handhaving van de wet.

Dit jaar gaat het budget van de AP met vijf miljoen euro omhoog. Vanaf 2019 komt daar nog eens twee miljoen bij.

Gerelateerde berichten...

X