Detacheerders voorzichtig optimistisch

Detacheerders

De detacheringsbranche kijkt terug op een vierde kwartaal van 2023 met een gemengd beeld. De omzet (per werkbare dag) steeg weliswaar met 3,5 % ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022, maar het aantal gedetacheerden zonder opdracht (“leegloop”) nam met 40% toe. Desondanks zijn de leden van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) positief gestemd. Hoewel de kortere duur van opdrachten en de langere periodes tussen opdrachten door reden geeft tot zorgen, blijven de tarieven op een goed niveau. Omdat het de verwachting is dat de tekorten op de arbeidsmarkt nog wel blijven wordt juist extra personeel aangenomen. Bijna 67% van de medewerkers bij detacheerders had het afgelopen kwartaal een vast contract, een stijging van 7 procentpunten ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de branchevereniging.

Licht groeiende omzet

Fred Boevé, bestuurslid van de VvDN, is voorzichtig optimistisch over de toekomst: “We zien dat de omzet nog steeds licht groeit, ondanks de onzekere economische omstandigheden. Er wordt wel een pas op de plaats gemaakt. Het is een logisch gevolg van het economische klimaat. Grote corporates zetten, bijvoorbeeld omwille van de jaarcijfers, een project met inhuureven in de kast waardoor we nu zien dat er in dit vakgebied sprake is van een daling van bijna 3%. Maar de verwachting van onze kant is dat dergelijke opdrachten straks wel degelijk doorgang vinden. Vandaar dat wij nog niet schrikken van het feit dat de leegloop (gedetacheerden zonder opdracht) op dit moment stijgt.”

De omzet in de sector Inkoop en Logistiek vertoont een daling. Dit is een direct gevolg van de huidige economische context en de geopolitieke spanningen. Deze factoren hebben een significante invloed op de opdrachten in deze sector, zowel positief als negatief. Op dit moment overheersen de negatieve effecten. Zodra er weer rust is op de markt van wereldwijde handel en transport, is de verwachting dat de sector en de detacheringsmarkt hier weer zullen aantrekken.

Positieve uitschieters

Het is opvallend dat juist de opdrachten in het sociale domein (overheid) nog steeds stijgen met 5%. Samen met het vakgebied Finance (8% stijging ten opzichte van een jaar eerder) zijn dit positieve uitschieters. Boevé: “Het is altijd al zo dat de opdrachten bij de Rijksoverheid en bij bijvoorbeeld gemeenten wat minder fluctueren. Deze opdrachten reageren nu eenmaal minder op de economische omstandigheden. Bij opdrachten in de financiële wereld ligt veelal de focus op governance iets waar De Nederlandse Bank en de Europese Bank veel aandacht voor vragen en dus ook gewoon doorgaat. Hier zal de komende maanden nauwelijks verandering in komen”

Gerelateerde berichten...