Digitale monitoring bij zwangerschapsdiabetes

zwangerschapsdiabetes

Zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes moeten hun gezondheid extra goed in de gaten houden. Om dit voor hen zo makkelijk mogelijk in te richten, werkt het Maasstad Ziekenhuis sinds enige tijd met de Thuismeten-app. In deze app vult een zwangere vrouw wekelijks haar glucosewaarden in. Een zorgverlener in het ziekenhuis controleert vervolgens deze waarden.

Herinnering om glucosewaarde door te geven

Karin Dekker – de Vries, diabetesverpleegkundige in het Maasstad Ziekenhuis, vertelt: “Het is belangrijk om de zwangerschapsdiabetes van zwangere vrouwen goed in de gaten te houden en om zo nodig in te kunnen grijpen. De glucose moet tijdens de zwangerschap goed gereguleerd worden om complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen. Een zwangere meet daarom regelmatig haar glucosewaarde en geeft deze door aan het ziekenhuis.” Dat verloopt sinds een tijdje via de Thuismeten-app.

Ingrijpen of niet

Een verpleegkundige van het ziekenhuis krijgt een melding als een zwangere met zwangerschapsdiabetes een glucosewaarde invult die onder of boven de waarde ligt die het mag zijn. De verpleegkundige onderneemt vervolgens een passende actie. Karin vertelt: “Dan zorgen we bijvoorbeeld dat de diëtist contact opneemt met de patiënt. Als de waarde dan afwijkend blijft, nemen wij als diabetesverpleegkundigen telefonisch contact op met de patiënt om bijvoorbeeld te starten met insuline.”

Eigen regie over zorg

Daarnaast gebruiken patiënten de app BeterDichtbij om te communiceren met de zorgverlener. Dit digitale contact scheelt de patiënt veel tijd. Met thuismonitoring kunnen patiënten bijvoorbeeld ook onderweg hun metingen doen en invoeren in de Thuismeten-app. Alle patiënten met zwangerschapsdiabetes komen in aanmerking voor thuismonitoring via de Thuismeten-app. Het is daarbij wel belangrijk dat de patiënt digitaal vaardig is.

Meer thuismonitoring

Op dit moment (oktober 2022) biedt het Maassstad Ziekenhuis thuismonitoring aan patiënten met: astma, COPD, Corona, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, hoge bloeddruk, longkanker en zwangerschapsdiabetes. In de nabije toekomst zullen steeds meer patiënten gebruik kunnen maken van thuismonitoring.

Gerelateerde berichten...