Documentaire geeft inkijk in jacht op cybercriminelen Carbanak

bedrijven hacken ransomwaresite

Een nieuwe vierdelige online documentaire geeft een inkijk in de jacht op cybercriminelen. Deze gratis toegankelijke miniserie start met de jacht op de roemruchte hackersgroep Carbanak en haar bankoverval van $1 miljard. Deze hacker:HUNTER serie is te zien op TomorrowUnlocked.com.

In de vierdelige serie ‘hacker: HUNTER’ geven toezichthouders, media en de beveiligingsindustrie zelf meer inzicht in hackerspraktijken. Met het doel cybercriminaliteit beter te bestrijden en te voorkomen.

 

Eerste in reeks

Deze nieuwe serie over de Carbanak-groep is de eerste in een reeks documentaires over grote wereldwijde cyberincidenten. Kaspersky was destijds het eerste beveiligingsbedrijf dat de beruchte cybercriminaliteitsgroep ontdekte. Maar voor het zover was, wist de groep over de hele wereld geldautomaten te kraken en banken via zogenaamde geldezels te beroven.

Uiteindelijk moest er een grote internationale politiemacht, waaronder ook Europol, aan te pas komen om de groep te ontmantelen en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

De vier afleveringen met een totale looptijd van 31 minuten vertellen hoe vier leden van Carbanak na internationaal onderzoek gearresteerd zijn in Taiwan en Spanje. De serie geeft inzage in de aanpak van de bende, hoe ze geld wisten buit te maken en waarom het zo moeilijk was om Carbanak te stoppen. Inmiddels is een tweede film in de maak. De volgende toont alles over de beruchte Wannacry-aanvallen van 2017.

 

Berucht

De Carbanak-bende is één van de meest beruchte hackersbendes ter wereld. Deze criminelen hebben op grote schaal geld gestolen in het cyberdomein. Het was de eerste groep die geavanceerde instrumenten, technieken en processen toepaste die vergelijkbaar waren met cyberspionagepraktijken van natiestaten.

Na verloop van tijd werd de groep illustratief voor illegale activiteiten omwille van financieel gewin. In 2018 leidde internationale samenwerking tot de arrestatie van verdachte Carbanak-bendeleden.

 

Beveiliging

De groep was actief toen in 2015 ook bleek dat veel banken hun beveiliging niet op orde hadden.

Het nieuws komt tegelijk met het bericht dat Interpol, Europol en autoriteiten in verschillende landen hun krachten gebundeld hebben om het criminele netwerk Carbanak op te rollen. Het netwerk blijkt jarenlang verantwoordelijk geweest te zijn voor een enorme cyberbankroof waarbij rechtstreeks geld werd overgemaakt naar de criminele bankrekeningen. In twee jaar tijd wist de organisatie rond één miljard dollar te stelen van zo’n honderd financiële instellingen wereldwijd.

Cybercrime steeg in een onderzoek van vier jaar geleden al met stip op de grote zorgenlijst, en steeg van negen naar twee. Ter vergelijking: in 2012 stond de vrees voor hackers en computervirussen nog op nummer 18. Zowel bankiers als risicomanagers en regelgevers vinden overigens de kwetsbare economie de belangrijkste potentiële uitglijder.

Gerelateerde berichten...