DSW: prijs exoskelet March III met slimme software omlaag naar 25.000 euro

De prijs van een exoskelet kan omlaag naar 25.000 euro. Dat zegt Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW naar aanleiding van de ontwikkeling van een nieuw type exoskelet, March III. Oomen zegt dit in een blogpost op het recent gestarte nieuwsplatform QruxxTech.

Thuisgebruik van een exoskelet komt hierdoor dichterbij, stelt de DSW-directeur. Tot nu toe kostte een dergelijk exoskelet tussen de 50- en 100.000 euro. Dat komt deels door de nu nog hoge ontwikkelkosten. Volgens Oomen. is door de nieuwe ontwikkelingen 25.000 euro haalbaar. Dit bedrag betekent dat het in het basispakket kan worden opgenomen.

DSW is hoofdsponsor en draagt bij aan de ontwikkeling van het nieuwe March III exoskelet. De TU Delft stelde voor het project net als voor de March II een groep van twintig studenten een jaar vrij om aan de ontwikkeling te werken.

 

Algoritmen

Samen met een groep Zwitserse onderzoekers hebben ze flink gewerkt aan verbeteringen van de algoritmen die de loopbeweging verbeteren. Hierdoor is het systeem beter in staat in te spelen op grenzen en mogelijkheden van iedere gebruiker. Dat betekent onder andere dat de loopbeweging van het exoskelet natuurlijker en dus bruikbaarder wordt.

Ook zijn er verbeteringen aan het enkelgewricht doorgevoerd waardoor de gebruiker een flauwe helling op en af kan lopen.

Inmiddels is het nieuwe prototype enthousiast ontvangen, zowel door revalidatiecentrum en mede-ontwikkelaar de Maartenskliniek in Nijmegen als revalidanten. De gebruikers waarop gemikt wordt zijn momenteel vooral dwarslaesiepatiënten.

 

Gerelateerde berichten...

X