“Een digitaal vaardigheidsbewijs voor kinderen, is zo gek nog niet”

kinderen

De eerste mobiele telefoon voor een zoon of dochter. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de ouders moeilijkheden ervaart in de eerste maanden na de komst van de eerste mobiele telefoon. “Ouders van nu hebben de ontwikkeling van de mobiele telefoon meegemaakt, kinderen staan er op jonge leeftijd zonder ervaring opeens mee in hun handen”, zegt Marieke Snoep, hoofd Consumentenmarkt en Raad van Bestuurslid van KPN. “Een digitaal vaardigheidsbewijs voor kinderen, is zo gek nog niet.”

Ouders zijn de belangrijkste kennisbron voor kinderen met een mobiele telefoon. In 90% van de gevallen zijn kinderen voor uitleg over hun eerste mobiel afhankelijk van hun vader of moeder. “En dan wordt opeens een generatiekloof zichtbaar, kinderen vinden vliegensvlug hun weg op allerlei apps, die we als ouder onvoldoende kennen om het kind hierin te begeleiden,” ziet Marieke. “En dan gaat het niet alleen om gevaren, maar vooral ook om vaardigheden om op een goede en veilige manier met nieuwe technologie om te gaan.”

Smartphone experience game ChatLicense

Het is belangrijk om meteen al bij het begin van het smartphonegebruik zowel kinderen én hun ouders slimmer en bewuster te leren omgaan met smartphones. Daarbij helpt de vandaag gelanceerde smartphone experience game ChatLicense. In de app gaan kinderen aan de slag om de juiste vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor de online wereld. Verschillende film en animatie scenario’s in de app simuleren gebeurtenissen en dilemma’s uit het echte leven. Van online sociaal gedrag, de invloed van influencers tot veilig gebruik van apps. Ouders krijgen toegang tot een continue up-to-date informatieportaal waar ze op één plek alles kunnen vinden om de online-wereld van hun kinderen (beter) te leren kennen en met deze informatie het gesprek aan te gaan met hun kind.

“Een Nederlandse app, ontwikkeld door jurist- en privacyspecialist Marjolein van Tilburg, die niet alleen educatief maar ook echt cool is. Wij bieden dit graag aan om onze jongste klanten en hun ouders te helpen met slim en bewust omgaan met hun mobiel” aldus Marieke Snoep van KPN. De app is gemaakt met experts en wetenschappers en uitvoerig getest door ouders en kinderen. Het ChatLicense team bestaat uit meerdere oprichters die alle relevante kennis en kunde in huis hebben.

Eerste mobiel

Vanaf volgende maand maakt KPN ChatLicense beschikbaar voor mobiele klanten die hun abonnement uitbreiden met de KPN Kids Sim, geschikt voor elk kind dat toe is aan zijn of haar eerste mobiel. Het kind krijgt een simkaart met 1 GB internet en onbeperkt bellen/sms’en. Het aanzetten van extra bundels (zoals meer internet) en extra opties (zoals Spotify) is geblokkeerd. Ook kun je met de KPN Kids Sim geen 0900-nummers bellen. Via MijnKPN heb je als ouder altijd inzicht in het verbruik van je kind.

Gerelateerde berichten...