EU steunt nieuwe antiwitwasregels cryptomunten

cryptomunten

Het Europees Parlement en de Europese ministers bereikten vorige week een akkoord over het opstellen van antiwitwasregels voor leveranciers van cryptomunten. De regels moeten consumenten beter beschermen en fraude tegengaan.

Wilde Westen

De betrokken onderhandelaars bereikten een akkoord dat dienstverleners verplicht om persoonsinformatie van hun gebruikers vast te leggen. Dit haalt de anonieme component weg uit de wereld van de cryptomunten. Het betreft alle transacties. Het doel hiervan is boevenpraktijken uitbannen. Bruno Le Maire, de Franse minister van financiën noemt de verordening “een mijlpaal die een einde zal maken aan het Wilde Westen van de cryptomunt.”

De nieuwe wetgeving verplicht dienstverleners in de cryptosector bijvoorbeeld om duidelijkheid te geven over hun financiële positie. Ook moeten ze hun bedrijfsstructuur verbeteren en hun computersystemen op orde brengen, zodat ze cyberaanvallen af kunnen slaan. Partijen als Coinbase, bijvoorbeeld, moeten als gevolg hiervan informatie over verdachte transacties gaan rapporteren aan toezichthouders.

Witwassen

De voorbije maanden zijn er verschillende fraudezaken met cryptomunten aan het licht gekomen. Volgens de Nederlandse Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is er vorig jaar meer dan acht miljard euro witgewassen via cryptomunten.

Transacties registreren

De meeste consumenten zetten hun eerste stappen in de cryptowereld op een cryptobeurs. Meerdere van die platformen zijn al gereguleerd. In Duitsland bestaat bijvoorbeeld een platform met een banklicentie. Die platformen verzamelen heel wat data over hun klanten en blokkeren transacties die ze verdacht vinden. Met de nieuwe regels zullen álle platformen die zich richten op de Europese markt data over hun klanten moeten bijhouden zodra het om transacties boven de duizend euro gaat. Enkel transacties tussen particulieren blijven vrijgesteld van die extra formaliteiten.

Meer onrust in cryptomarkt

Het is al langer onrustig rond cryptomunten. Een Amerikaanse handelsapp voor cryptomunten, Voyager Digital, verleent voorlopig geen diensten meer. De beslissing volgt op leningen aan een investeringsfonds die het bedrijf niet terugbetaald kreeg. Het aandeel Voyager Digital duikelde vrijdag op de Amerikaanse beurs met 30 procent.

Het is bij Voyager tot nader order niet meer mogelijk te handelen in cryptomunten. Daarnaast kunnen klanten geen tegoeden meer opnemen of storten. Volgens topman Stephen Ehrlich was het “een enorm moeilijke beslissing” voor het bedrijf. “Maar we vinden dit de juiste stap gezien de huidige marktomstandigheden.”

Gerelateerde berichten...

X