Europa wil belangrijk speler zijn bij productie van chips

asmi Q-day quantumdeeltjes

De Europese Commissie heeft de European Chips Act onthuld. Het voorstel moet de chipproductie van Europa voor 2030 verdubbelen. De industrie, van autofabrikanten tot aanbieders van keukenapparatuur, heeft last van een tekort aan chips. Toch ontstond het plan om Europa minder afhankelijk te maken van buitenlandse chipsfabrikanten al twee jaar geleden.

20 procent van de productie

De European Chips Act, die deze week gepresenteerd werd, bestaat uit een serie voorstellen die ervoor moeten zorgen dat het Europese continent nooit meer geconfronteerd wordt met haperende productielijnen als gevolg van een gebrek aan chips. Om dat te bereiken moet Europa in 2030 verantwoordelijk zijn voor de productie van 20 procent van alle chips wereldwijd.

Europa is al lang sterk in onderzoek en ontwikkeling van semiconductors en heeft met het Veldhovense ASML zelfs ’s werelds grootste chipmachinefabrikant in huis. Maar de productie van chips is de afgelopen decennia sterk gedaald. Er resteert nu qua chipsproductie nog maar een marktaandeel van 9%.

Intel onderzoekt locaties

De European Chips Act staat overigens niet op zichzelf. Ook Amerika ontwikkelde al beleid om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse aanbieders. De Europese Commissie wil 43 miljard euro investeren om de Europese productie op te schalen. 11 miljard euro wordt door de Europese Unie zelf beschikbaar gesteld. De rest moet komen van de individuele lidstaten en het bedrijfsleven. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar Europese ondernemingen. Ook buitenlandse bedrijven meoten verleid worden in Europa een fabriek voor chips neer te zetten. Daar is overigens al sprake van: Intel onderzoekt de locatie voor een productiefaciliteit in Europa.

Overheidshulp

Ook krijgen kleine en grote organisaties de optie om overheidshulp aan te vragen voor de productie van chips. Een overheid kan de hulpvraag doorzetten naar de Europese Commissie. Aldaar wordt er gekeken naar het belang van de financiering of subsidie. Vind de Europese Commissie de vraag belangrijk, dan kan een overheid de chipproducent sponsoren.

Pilotprojecten

De Europese Commissie wil een platform oprichten met gratis technologie voor chipontwerpers, software developers en onderzoekers. Daarnaast is het geld bestemd voor pilotprojecten. Daarnaast hoopt de Europese Commissie fysieke locaties te bouwen voor de ontwikkeling van chips.

Gerelateerde berichten...