Europese Commissie: EU moet digitale wereldleider worden

europa

Europa moet een digitale wereldleider worden. Dat stelt de Europese Commissie in de nieuwe digitale agenda voor de komende vijf jaar. De Commissie von der Leyen zei vorige week dat de digitale strategie de tweede grote beleidsprioriteit van Europa is, naast de Green Deal.

In de komende vijf jaar moet Europa werken aan drie doelen:

  • technologie die werkt voor mensen
  • eerlijke en concurrerende economie
  • Open, democratische en duurzame samenleving

Volgens von der Leyen kan digitalisering een grote bijdrage leveren aan tegengaan van klimaatverandering en de groene transitie.

De bedoeling is dat Europa met de nieuwe Europese datastrategie uit de agenda leider gaat worden in slim datagebruik. En om dat te bereiken moet de EU en eigen interne markt voor data realiseren. Dat betekent dat opslag van data van en uit de EU binnen de EU blijft en niet daarbuiten wordt opgeslagen.

Om de positie van digitale wereldleider te bereiken moeten er zogenaamde Europese ‘data-spaces’ komen. Zowel bedrijven als wetenschappers kunnen daar data opslaan en delen. De EU blijft verder kritisch op grote tech bedrijven om goed om te gaan met persoonlijke data van hun gebruikers.

 

Witboek

Tegelijkertijd presenteerde de Commissie ook een witboek over de toekomst van kunstmatige intelligentie (KI). Hierin is het uitgangspunt vooral excellentie en vertrouwen. In risicovolle sectoren zoals zorg, politie en vervoer mag volgens de commissie KI niet de overhand krijgen. Dergelijke toepassingen moeten altijd door mensen gecontroleerd kunnen worden. Als  toepassingen met AI van buiten de EU de interne markt op willen moet daar eerst controle op komen. Vervolgens moeten deze bedrijven eerst gecertificeerd worden.

Staatssecretaris Keijzer (CDA) van Economische Zaken en Klimaat stelde in een reactie dat Nederland en Europa de toon zetten in de digitale wereld. Ze stelt wel dat we respect voor privacy- en consumentenrechten goed in het oog moeten  houden. De belangen van het midden- en kleinbedrijf mogen bijvoorbeeld niet in het geding mogen komen ten opzichte van techreuzen.

De digitale tegenrevolutie kan vandaag beginnen. Dat stelt PvdA-Europarlementariër Paul Tang in reactie op de plannen van de Europese Commissie.

Gerelateerde berichten...