Europese Commissie: Geen fusie Tele2 en T Mobile

Telecombedrijven Tele2 en T Mobile mogen niet fuseren. Dat stelt de Europese Commissie in een voorlopig besluit. De commissie vindt dat er na een fusie tussen de nummers drie en vier van de Nederlandse markt te weinig keuze overblijft voor de Nederlandse consument. Beide bedrijven zijn ‘not amused’.

Eerder uitte de Autoriteit Consument en Markt ook al reserves tegen de op handen zijnde fusie van de twee bedrijven. De Autoriteit vond een speciale vergunning noodzakelijk, zo berichtte ook persbureau Reuters eerder al in een overzicht van grote fusies.

 

Onterecht

Beide bedrijven stellen dat ze de argumenten tegen de fusie niet terecht vinden. Ze willen ondermeer samengaan omdat ze graag als eenheid de hoge investeringskosten voor een 5G-netwerk beter kunnen dragen. Verder denken ze beter op te kunnen boxen tegen KPN en Vodafone/Ziggo.

De Europese Commissie is nog wel bezig met en onderzoek naar aanleiding van het fusiebesluit van beide partijen. De telecombedrijven gaan door met het fusieproces tot de resultaten daarvan bekend zijn, zo lieten ze onder andere weten aan NU.nl

 

Belang

De van oorsprong Duitse T Mobile maakte eind vorig jaar bekend de Nederlandse divisie van Tele2 te gaan kopen. De deal werd gesloten voor een bedrag van 190 miljoen Euro. De naam Tele2 gaat daarmee op termijn verdwijnen.

In ruil voor het afstaan van de Nederlandse afdeling van Tele2 krijgt het Zweedse moederbedrijf een belang van 25% van het nieuw gevormde telecombedrijf. Deutsche Telecom, eigenaar van T Mobile, houdt de overige 75% in eigen handen.

 

Gerelateerde berichten...

X