C2000 faalt vaak, maar tijdens de NAVO-top werkte het wél. Hoe kan dat?

C2000 faalt vaak, maar tijdens de NAVO-top werkte het wél. Hoe kan dat?

Het communicatiesysteem C2000 is de afgelopen jaren geregeld negatief in het nieuws geweest. De hulpdiensten die voor hun dagelijkse werkzaamheden vertrouwen om ten alle tijden te kunnen communiceren via C2000, gaven aan dat zij soms letterlijk niet konden praten met collega’s tijdens een crisissituatie. Dat is niet alleen frustrerend, het is ronduit gevaarlijk. Na herhaalde incidenten heeft de arbeidsinspectie de politie zelfs een dwangsom opgelegd. De boodschap was helder: uiterlijk 7 juni 2025 moeten de structurele problemen met C2000 zijn opgelost, anders volgen er sancties. Inmiddels is deze deadline verschoven naar 31 oktober 2025.

“Maar toen was daar afgelopen week ineens de NAVO-top in Den Haag”. Een groot internationaal evenement met regeringsleiders en delegaties uit alle 32 NAVO lidstaten. Hoge veiligheidsrisico’s, gevoelige operaties, en een enorme inzet van politie, marechaussee, hulpdiensten en defensie. En wat blijkt? Het C2000-netwerk functioneerde tijdens deze top zonder noemenswaardige storing. Hoe is dat mogelijk?

Een netwerk dat alleen werkt als het móet?

De tegenstelling is opvallend, in het dagelijks werk ervaren agenten regelmatig haperingen of uitval van hun portofoon. Maar zodra de wereld meekijkt, zoals bij een staatsbezoek, een topconferentie of een koninklijke bruiloft, lijkt het C2000 netwerk ineens probleemloos te functioneren.

Het geheim? Voorbereiding, opschaling en prioritering. De datum en locatie van de NAVO-top was ruim van tevoren bekend en bood alle betrokken partijen ruimschoots gelegenheid om vooraf goed te kijken naar de benodigde dekking en capaciteit. Er bevinden zich geen uitdagende objecten, zoals bijvoorbeeld lange tunnels of ondergrondse of juist hoge gebouwen in het werkgebied tussen Schiphol en Den Haag die specifieke voorzieningen voor indoor dekking vereisen.

Bovendien werd het C2000-netwerk tijdelijk versterkt met extra mobiele antennes (‘Cell on Wheels’), 24/7 gemonitord door technische teams en aangevuld met extra capaciteit en back-upvoorzieningen, voor het geval er toch een storing zou optreden. Kortom, alles werd in het werk gesteld om de stabiliteit van het netwerk te waarborgen.

Al met al een heel ander scenario dan een grootschalig incident dat zich spontaan voordoet op een locatie waar de dekking en/of capaciteit achteraf ontoereikend blijkt. Saillant detail is dat het mobiele netwerk van Odido waar o.a. de politie gebruik van maakt als fall back voor C2000 en niet kritische mobiele toepassingen juist wèl uitviel tijdens de tweede dag van de NAVO top!

Kwestie van prioriteit

De les lijkt eenvoudig. Als we in staat zijn om tijdens een NAVO-top een vlekkeloos werkend communicatienetwerk te realiseren, waarom lukt dat dan niet voor de dagelijkse veiligheid op straat? Een belangrijke reden is dit het verschil is tussen een vooraf bekende piekbelasting, waardoor je tijdig maatregelen kunt treffen en grootschalige spontane rampen of incidenten.

Wel blijkt dat C2000 nog zeker niet afgeschreven hoeft te worden. Sterker nog, het systeem kan en moet nog geruime tijd functioneren tot een vervangend systeem landelijk beschikbaar is. Ook kunnen we leren van de maatregelen die nu incidenteel bij grote evenementen worden genomen, zoals permanente monitoring van de netwerkbelasting, additionele lokale capaciteit in gebieden waar het netwerk zwak is en snelle interventieteams bij storingen. Het belangrijkste is om in gesprek te blijven met de hulpdiensten, zoals politie, brandweer, ambulance en de Koninklijke Marechaussee, over wat zij nodig hebben om veilig te kunnen werken.

Dit is een ingezonden bijdrage van Highberg. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.